Diane Fabre van Meijer's Frituur.
Diane Fabre van Meijer's Frituur. Foto: Ellen de Vriend

Meijer’s Frituur is een begrip in Vlissingen

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Meijer’s Frituur aan de Scheldestraat in Vlissingen bestaat al drieënzestig jaar. “De verse friet, op ambachtelijke wijze bereid, wordt nog altijd als beste verkocht,” zegt eigenaresse Diana Fabre.

De specialiteiten van Meijer hangen op een bordje aan de muur. Hamburgers, nasi kroket, slaatjes, stoverij, de huisgemaakte saté- en Meijersaus en friet. “Daar rijden mensen echt voor om, om ze bij ons te kunnen kopen. Zelfs uit Brabant hebben we vaste klanten die speciaal voor onze slaatjes komen,” vertelt Diana. “Mijn ouders, Jan en Mies, hebben in 1958 de cafetaria overgenomen en zijn Meijer’s Frituur begonnen. Ze hebben ook nog met compagnons gewerkt en in 1996 hebben mijn man Dominique en ik het bedrijf overgenomen. Onze dochter Laurence werkt ook in de zaak mee.”

Ontpitten aardappelen
Intussen rekent ze een bestelling af met een klant die telefonisch heeft besteld en gooit ze friet en een frikandel in het vet voor een klant die naar binnen loopt. Waarom Meijer’s Frituur een begrip is in Vlissingen en daarbuiten, weet Diana wel. “Wij verkopen geen fabrieksfriet maar maken onze friet nog altijd zelf. Dat doen we al ruim zestig jaar. De aardappelen komen geschild bij ons binnen en moeten dan nog ontpit worden. Dat is een tijdrovende klus, maar je proeft het verschil duidelijk! Daarna gaan de aardappelen in de frietsnijder en kunnen we gaan voorbakken.” Volgens haar gaat er niets boven een puntzak met op ambachtelijke wijze gebakken goudgele, krokante friet.

Vegetarische snacks
Meijer’s Frituur scoorde een paar jaar geleden zelfs het predicaat lekkerste frietje van Zeeland bij een consumententest waaraan negentien Zeeuwse frietbakkers meededen. “Klanten komen vooral voor onze frietjes stoof, de saté en Meijersaus en onze huisgemaakte slaatjes. Die gaan altijd als een speer!” Het assortiment aan snacks verandert volgens Diana niet heel veel. “Een trend is wel dat wij steeds meer vegetarische snacks verkopen. Dat is, zo vertelde de vertegenwoordiger ons, wel bijzonder dat wij die zoveel verkopen. Daarin zijn we, alweer volgens hem, de enige in Vlissingen.”[n]

BIJDRAGE ELLEN DE VRIEND



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief