Kiara Blommaert en Elly Bank-Verwoerd werken bij het ZRTI.
Kiara Blommaert en Elly Bank-Verwoerd werken bij het ZRTI. Foto: Marielja ten Bruggencate

ZRTI: 40 jaar ervaring in radiotherapie

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN – Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) biedt mensen met kanker hoogwaardige radiotherapie (bestraling) en persoonlijke aandacht in een aangename omgeving. Het ZRTI is gevestigd in Vlissingen en Roosendaal en behandelt jaarlijks zo’n 2000 mensen met kanker.  De locatie Vlissingen viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. 

Bij binnenkomst proef je de liefdevolle sfeer die in het gebouw hangt. De zachte, frisse kleuren op de muren en natuurlijke elementen hebben een rustige uitstraling. Overal is daglicht en op de plaatsen waar dat niet kan, zoals in de behandelkamer met het stralingstoestel, is een verlichte plaat in het plafond verwerkt waar een foto van een blauwe lucht met wolken en boomtakken op te zien is. “We willen de patiënten op hun gemak stellen, want het is een heftige periode die ze doormaken,” zegt Kiara Blommaert (21), leerling-radiotherapeutisch laborant. Voor iedere kankerpatiënt wordt een persoonlijk behandelplan uitgezet. Elly Bank-Verwoerd (61) ontvangt nieuwe patiënten in haar kamer en vertelt wat hen te wachten staat. “De trajecten zijn zwaar, omdat de patiënt dagelijks naar het ZRTI moet komen voor een bestraling. Een fijne sfeer en persoonlijke aandacht van mens tot mens is belangrijk en draagt bij aan een positieve beleving van de behandeling.”

6D

Sinds het begin van het radiotherapeutisch centrum in Vlissingen is er veel veranderd. “Toen ik twintig jaar geleden aan de opleiding tot radiotherapeutisch laborant begon, moesten we nog veel met de hand meten en zelf uitrekenen,” zegt Elly. “Al snel kwam de CT-scan en konden we met de CT-beelden in kaart brengen waar de kanker zich bevond en welke cellen bestraald moesten worden en welke niet.” Het eerste bestralingstoestel stond in de hospitaalbunker uit de Tweede Wereldoorlog en had minder mogelijkheden dat de huidige toestellen. Tegenwoordig kan er in een boog bestraald worden en zijn de toestellen uitgerust met een 6D-tafel die kan roteren, kantelen en draaien, waardoor de patiënt op precies de juiste plek bestraald kan worden. 

Ontwikkelingen

Het ZRTI heeft de beschikking over drie bestralingstoestellen die allemaal in een eigen ruimte met dikke muren staan. In de muren zitten verschillende technieken die er voor zorgen dat de straling niet kan passeren. De lange gang naar de ingang van de behandelruimte zorgt er eveneens voor dat de straling beperkt blijft tot de plek waar het moet zijn. “Wanneer de deur in de dikke wand open gaat kunnen de laboranten meteen naar binnen,” zegt Kiara. Het is voor patiënten en hun familie goed om te weten dat de behandeling veilig is en dat met deze moderne technieken zo min mogelijk gezond weefsel aangetast wordt.” Kiara volgt de opleiding tot radiotherapeutisch laborant en werkt voltijd bij het ZRTI. “Ik vind het een mooi vak, omdat ik mensen kan helpen en technisch bezig ben.” Om ervoor te zorgen dat de radiotherapie van het allerhoogste niveau blijft, houdt het ZRTI alle ontwikkelingen binnen het vakgebied nauwlettend in de gaten. Zodat mensen met kanker, ook in de toekomst, kunnen vertrouwen op de best mogelijke radiotherapie vlakbij huis. 

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief