De manschappenbunker die is gevonden bij de werkzaamheden voor het nieuwe hotel Britannia.
De manschappenbunker die is gevonden bij de werkzaamheden voor het nieuwe hotel Britannia. Foto: Marita Aertssen-De Vriend

Bunker ontdekt bij werkzaamheden Britannia

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Tijdens de werkzaamheden bij de bouw van het nieuwe hotel Britannia op de boulevard is een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. In de oorlogsjaren was in en om het toenmalige Grand Hotel Britannia het hoofdkwartier gevestigd van de Seekommandant Südholland die het bevel voerde over de op het land gestationeerde marine-eenheden in deze regio. In november 1944 is fel gevochten om het zwaar beveiligde hotel.

Hoewel de bunker maar enkele decimeters onder het maaiveld ligt was het niet bekend dat deze bunker hier nog stond. Het betreft een manschappenbunker van het type Regelbau 501. De Duitse vestingpioniers hadden honderden standaardbunkers ontworpen die werden gebouwd aan de Atlantikwall. In 2010 is al een grote bunker gesloopt die op steenworp afstand stond van de nu teruggevonden bunker. Ook de eigenlijke bevelsbunker van het Duitse hoofdkwartier is nog ondergronds aanwezig en ligt onder het appartementengebouw Bestevaer aan de andere kant van het ruïneuze hotel. Vrijwilligers van de Stichting Bunkerbehoud hebben de bunker inmiddels bekeken en het verdedigingswerk bevindt zich nog in bijzonder goede staat.

Volgens bunkerkenner Hans Sakkers uit Koudekerke is het een verrassing dat de bunker tevoorschijn is gekomen. “Hij staat wel op kaarten van kort na de oorlog maar daarop is hij doorgestreept”, verklaart Sakkers. “Meestal houdt dat in dat de betreffende bunker is gesloopt. Het is goed mogelijk dat de aannemer die destijds deze klus heeft aangenomen de bunker netjes onder het maaiveld heeft geschoven en ondertussen het bedrag voor de bunkersloop heeft gecasht. Daar ben ik wel vaker voorbeelden van tegengekomen.” Aanstaande maandag begint de sloop van de bunker die moet wijken voor de parkeerkelder van het nieuwe hotel Britannia. Enkele vondsten worden momenteel veiliggesteld door de Stichting Bunkerbehoud. Sakkers: “Er hing nog een luchtfilterinstallatie in en er stond nog een bunkerkachel, allebei zwaar verroest. Maar toch bijzonder dat dit nu tevoorschijn komt.”

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief