Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Frank van Sprang (links) en initiatiefnemer John Kouters.
Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Frank van Sprang (links) en initiatiefnemer John Kouters. (Foto: Daniël Wissel)

Eigen plek voor veteranen nu echt geopend

VLISSINGEN – Een eigen veteranencentrum in Zeeland. Na zeven jaar keihard werken ging de droom van John Kouters, voorzitter van Stichting Meijaard-Rijsdijk en Kees Jansen van het Veteranen Ontmoeting Centrum Zeeland afgelopen vrijdag dan echt in vervulling. Onder leiding van Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Frank van Sprang werd het centrum aan de Faradayweg in Vlissingen onder grote belangstelling officieel geopend.


Het had er eigenlijk half april al van moeten komen. Mede door corona en een overvolle agenda schoof de datum steeds een beetje verder op, maar gelukkig kwam van uitstel geen afstel, sprak Generaal Van Sprang. “Het heeft zes keer eerder op de rol gestaan, maar ik ben blij dat ik hier nu toch echt ben. Geweldig dat zo’n initiatief is opgezet door en voor veteranen.’

Bijzondere dingen
Toen het geluid van een overvliegende Harvard in de verte was verdwenen, het lintje was doorgeknipt en het naambordje was onthuld, nam Jansen de microfoon. Vooral om alle betrokken te bedanken. “Een speciale dank aan alle harde werkers”, sprak hij. “Het heeft een tijdje geduurd, maar de noodzaak voor een laagdrempelig centrum was te groot om niet door te zetten.” Corona had, behalve voor vertraging, ook voor iets positiefs gezorgd, zo merkte hij op. “Door de anderhalve meter, hebben we een stuk meer ruimte erbij gekregen hier. Levert het toch nog iets op.” Waarom ie noodzaak er was, onderstreepte de Generaal nog maar eens. “Veteranen zijn gewone mensen, die bijzondere dingen hebben gedaan. Soms hebben die een beetje extra steun nodig, een kopje koffie of gewoon elkaar weer eens zien, sterke verhalen ophalen.” Ook initiatiefnemer Kouters stak zijn trots niet onder stoelen of banken, maar wilde vooral nog eens benadrukken hoe dit alles tot stand was gekomen. “Een aantal jaar geleden ben ik in contact gekomen met Elizabeth van de Stichting Meijaard-Rijsdijk. Ze vroeg mij bij de stichting te komen, omdat ze binnenkort zou overlijden. Of ik met haar steun de veteranen in Zeeland mocht bemiddelen, vroeg ik toen.”

Erkenning
Het pand kwam in bezit van Meijaard-Rijsdijk en in gebruik van de veteranen, maar niet voordat Kouters haar nog één laatste eer bewees. “Ik wilde haar naam, plus die van haar ongeboren zoontje, op het gebouw zetten. Het Elizabeth-Alexanderhuis, mede door haar zitten we hier nu.” Een plek voor hulp, maar het is meer dan dat. “Het is ook een gezelligheidscentrum, we hebben allemaal dezelfde achtergrond dus hebben aan één woord genoeg. We begrijpen elkaar meteen.” En dat is echt voor iedereen, benadrukt Kouters nog maar eens. “Voor alle geüniformeerde beroepen, je bent altijd welkom!” De opening is een stap in de goede richting, denkt Van Sprang. “Er moet waardering en erkenning zijn voor mensen die zich hebben ingezet voor het Koninkrijk, maar dat moet er ook onderling zijn. Stap soms over je eigen schaduw heen, hopelijk doen ze dat binnenkort ook in de politiek”, doelde hij op de kabinetsformatie.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief