Foto: psdnet.nl

Koningin Emma komt!

VLISSINGEN - De nieuwe Stadshaven van Vlissingen krijgt er binnenkort nog een attractie bij: de voormalige PSD-veerboot Koningin Emma komt in de haven te liggen. Het schip wordt momenteel omgebouwd tot vier sterren hotelschip. Het schip uit 1933 is gebouwd bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde en komt vrijwel zeker te liggen op de plek waar nu nog mijnenveger Mercuur ligt.


“Er is veel gesloopt en staalwerk vervangen”, vertelt Arjan van Gelder van psdnet.nl. Hij loopt zichtbaar te genieten als hij door de gangboorden van de Koningin Emma loopt en honderduit vertelt. “Kijk, dit hier is een soort passief ventilatiesysteem uit 1933 voor de salon. Het is het oudste nog drijvende schip dat bij De Schelde is gebouwd, dus het is uniek dat het schip terug komt te liggen op zo’n beetje de plek waar het 88 jaar geleden gebouwd is. Er is nog één zusterschip, die is nog in originelere staat dan de Koningin Emma en is in Zwolle in gebruik als drijvend restaurant”.

Patrijspoorten
De Koningin Emma wordt momenteel grondig gerenoveerd en zoveel mogelijk in oude staat terug gebracht bij Scheepswerf Reimerswaal in Vlissingen-Oost. “Het schip is al één keer in het dok geweest. Er is staalwerk vervangen en de dichtgelaste patrijspoorten zijn weer teruggebracht. Binnenkort gaat het schip voor de tweede keer in het dok.” Benedendeks worden aan de voorkant twee luxe hutten gerealiseerd en aan de achterkant van het schip nog eens acht. Ook passanten kunnen straks op het hotelschip terecht. “Je kunt er straks gewoon iets gaan drinken”, verduidelijkt Van Gelder. “Een hapje of een drankje, kleinschalig, dus geen complete diners.”

Uit de vaart
Van Gelder wordt vooral enthousiast van de originele elementen die nog op de Koningin Emma aanwezig zijn. “Er is veel verdwenen maar gelukkig ook nog veel bewaard gebleven. In het stuurhuis zit nog het originele koperen kompas en in de salons is nog veel van het oorspronkelijke houtsnijwerk. We brengen het schip zoveel mogelijk terug naar de staat waarin het in 1955 was. Toen is het schip verlengd.” De machinekamer wordt opgeknapt door vrijwilligers van PSD net. “Het is niet meer de originele motor maar bijvoorbeeld de originele werkplaats zit er nog wel in. Hoewel het schip nog op eigen kracht van Scheveningen naar Vlissingen is gevaren, gaat het schip in de toekomst niet meer varen. De scheepvaartinspectie stelt hele hoge eisen aan het varen met passagiers en dat is niet meer haalbaar. Het wordt echt een drijvend hotel en geen museumschip.” Naar verwachting wordt de Koningin Emma voor het eind van het jaar naar de Stadshaven gesleept.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief