Afbeelding
Foto: Ed Leatemia

Reizende tentoonstelling 70 jaar Molukkers op Stadhuisplein

Door: Advertorial Algemeen

VLISSINGEN - Afgelopen zaterdag is op het Stadhuisplein de reizende tentoonstelling ‘In 2 werelden. Molukkers in Nederland’ geopend door drie Walcherse burgemeesters Van den Tillaar, Bergmann en Van der Zwaag en Bob Latuheru namens de Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon. De interactieve tentoonstelling vertelt het verhaal van Molukkers in Nederland vanuit verschillende invalshoeken. Na Moordrecht is Vlissingen de tweede stad waar de tentoonstelling te zien is.

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat een grote groep Molukkers via schepen over zee in Nederland aankwam. Ter gelegenheid van 70 jaar Molukse geschiedenis in Nederland is de ’Reizende Tentoonstelling: In 2 Werelden | Molukkers in Nederland vervaardigd. In samenspraak met de Stichting Samenwerking Vlissingen - Ambon heeft het college van Vlissingen besloten om deze tentoonstelling naar Vlissingen te halen. De gemeente Middelburg en Veere hebben zich bij dit initiatief aangesloten. Er is dus sprake van een tentoonstelling voor heel Walcheren. En zoals het er nu naar uit ziet, is het de enige locatie in Zeeland waar de tentoonstelling te zien is.

Zeecontainers
De interactieve tentoonstelling vertelt het verhaal van Molukkers in Nederland vanuit verschillende perspectieven en eert de generatie die in 1951 aankwam in Nederland. Het verhaal dient als inspiratie voor nieuwe generaties. En niet alleen Molukse generaties, maar ook voor andere bevolkingsgroepen die worstelen met hun plek in de Nederlandse samenleving. De tentoonstelling is een bijzondere belevenis, want de geschiedenis en het verhaal van de Molukkers wordt in zes zeecontainers verteld.

Activiteiten
Om de tentoonstelling ook een lokaal karakter te geven heeft de Stichting Samenwerking Vlissingen – Ambon in samenwerking met de Stichting Mae Uku en SV Jong Ambon activiteiten georganiseerd. Het zijn onder andere een tentoonstelling van een aantal families, talkshows en muziek. Deze activiteiten zijn op 8 en 9 oktober in het gebouw van Mae Uku in Oost-Souburg. De tentoonstelling is vier weken lang te bezichtigen op het Stadhuisplein in Vlissingen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief