Bram Buts bij Minibieb in Jumbo Vader in Paauwenburg
Bram Buts bij Minibieb in Jumbo Vader in Paauwenburg Foto: Arie Westeneng

Boeken lenen bij de supermarkt

Door: Arie Westeneng Algemeen

Bram Buts legt een paar boeken in zijn winkelwagentje. Bij Jumbo Vader in de wijk Paauwenburg in Vlissingen staat een hoge witte kast vol boeken, een gratis minibieb. “Ik lees heel graag, meestal spannende boeken, thrillers en zo.” Die lees je meestal maar één keer legt Buts uit, dus zulke boeken lenen is handig.

De kast vlak naast de deur in de supermarkt staat er al een tijd, weet Jumbo medewerker Saskia Meerman. “Toen hier nog de Emté supermarkt zat, hadden we al een boekenkast. Later kwam deze grotere kast, die hebben we laten maken.”

Vanaf de Servicebalie kan Meerman zien dat de minibieb met gratis boeken erg populair is. “Je staat er van te kijken hoeveel boeken eruit gaan en hoeveel erbij komt. De kast leeft.”

Jumbo-medewerkers hebben nauwelijks omkijken naar de kast. ,,Eigenlijk regelt het zichzelf”, zegt Meerman. Af en toe als iemand zijn boekenkast uitruimt of er heel veel oude boeken inzet, is het even opschonen.

Eén van de lezers die voor aanvoer van verse boeken zorgt is Bram Buts. ,,Ik fiets geregeld naar Papegaaienburg, bij de supermarkt daar staat binnen óók een boekenkast.” Boeken uit de ene minibieb brengt hij na lezing naar de andere. ,,Dan draait het lekker door.”

Buts is tevreden met zijn boekenvangst van de dag. ,,Ik heb niet alleen thrillers maar ook De Garnalenpelster meegenomen, van een Turkse schrijfster, daar ben ik ook wel benieuwd naar.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief