De orka’s van Heenetrecht roeien hun eerste wedstrijd. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
De orka’s van Heenetrecht roeien hun eerste wedstrijd. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE (Foto: Marielja ten Bruggencate)

Waterscouts roeien om het hardst

  Actueel

MIDDELBURG – 45 ploegen streden zaterdag om de prijzen tijdens de jaarlijkse roeiwedstrijden voor waterscouts. Alle watergroepen van de Admiraliteit Zeeuwse Stromen waren aanwezig op de kade langs het Arnekanaal tussen Middelburg en Arnemuiden. De Karel Doorman uit Bergen op Zoom ging er met de eerste prijs in de groepsklasse vandoor. Zij roeiden in de finale hun recordtijd van 1 minuut 55, waarmee zij de enige groep waren die onder de twee minuten dook.


Waterscouting Paul Kruger uit Middelburg organiseert de jaarlijkse roeiwedstrijden. Halverwege de jaren ‘50 werd de eerste wedstrijd in de Middelburgse binnenhaven geroeid, toen nog in houten sloepen. Tegenwoordig zijn dat stalen lelievletten die door Middelburgse en Vlissingse groepen ter beschikking worden gesteld. De organisatie vraagt flink wat manuren. “We hebben goede draaiboeken, dus we hoeven het wiel niet meer uit te vinden, maar het moet wel allemaal even gebeuren”, vertelt Sebastiaan de Geus, coördinator van het evenement. “Alle groepen leveren hun bijdrage door bijvoorbeeld tijdwaarnemers te leveren of de toko te bemannen.”
De roeiwedstrijden lijken voor de toevallige voorbijganger misschien een ratjetoe, maar alles is strak georganiseerd. Iedere ploeg roeit zijn eigen schema, waarvan de tijden worden opgenomen. Aan de hand van de prestaties worden de ploegen in klassen ingedeeld en per klasse zijn er eerste, tweede en derde prijzen. “Op deze manier maken ook de jongere zeeverkenners kans om te winnen. Ze nemen het op tegen ploegen die gelijkwaardig zijn.”

Spannend
De orka’s van Heenetrecht uit Tholen deden zaterdag voor de eerste keer mee. Eind augustus vlogen ze over van de welpen naar de orka’s. “We hebben leren roeien en knopen leggen”, vertelt Bregje. De zes 11-jarigen zijn een hecht groepje en worden spelenderwijs klaargestoomd voor de zeeverkenners. “Het is wel zwaar om te roeien,” vertelt Thijs. “En spannend,” vindt Bart. Met al die mensen die op de kade staan te kijken is het natuurlijk extra spannend om naar het startvlot te roeien.

Weerzien
De sfeer op de kade is opperbest. Veel ouders zijn komen kijken en ook de leden van de Admiraliteitsraad en Regioraad zijn aanwezig. De roeiwedstrijden zijn, net als andere gezamenlijke activiteiten, een mooie gelegenheid om elkaar weer te spreken, herinneringen op te halen en plannen te maken voor de toekomst. De zeeverkenners en Wilde Vaart hebben elkaar eerder dit jaar tijdens het Pinksterkamp Zewaka al gezien, met de jaarlijkse zeilwedstrijden in Yerseke kwamen ze elkaar weer tegen en de roeiwedstrijden zijn het sluitstuk van het vaarseizoen.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>