Afbeelding

Column de Hypotheker: Koffiedik en de kristallen bol - het gedrag van de rente voorspellen

Door: Sandra Broosus Bedrijvig Nieuws

Wie zou hem niet willen hebben: een kristallen bol. Ergens goed verstopt in de woonkamer, of stiekem boven in je nachtkastje. Want dat ding is natuurlijk meer dan goud waard. Kleine en grote beslissingen worden zoveel simpeler als je even de bol kunt raadplegen. Wordt het volgende week vrijdag een beetje zonnig, dus de perfecte dag voor het feest? Is Die Ene echt De Ware? Moet ik meegaan met de hype en cryptovaluta aanschaffen, zoals dat neefje steeds beweert? Of kan dat neefje volgende maand toch op zoek naar een krantenwijk? Oh, en als we dan toch bezig zijn: lieve bol, welk eindgetal komt er tevoorschijn om de loterij mee te winnen?

In de toekomst kijken, dat willen we allemaal wel. Vooral bij grote beslissingen die nog lang gevolgen kunnen hebben. Zoals bij het afsluiten van een hypotheek, voor dat geweldige droomhuis dat je hebt gevonden. Een vraag die veel mensen op dit moment aan de bol willen stellen is een duidelijke voorspeling van de rente. Blijft deze laag of gaat ie toch weer stijgen? En moet ik dan kiezen voor een hypotheek met vaste rente en voor hoe lang dan? Tien, twintig, dertig jaar?

Wij van De Hypotheker hebben helaas ook niet zo'n handige bol als presse-papier op ons bureau staan. Maar we beschikken wel over slimme rekenmodellen en gedegen kennis. En we houden goed in de gaten wat de trends zijn maar ook welke nieuwe inzichten ontstaan, in het intelligent omgaan met je vermogen. Zo kiest één op de vijf huizenkopers voor dertig jaar rentevast. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Want die lage rentestand drie decennia vasthouden, dat klinkt logisch en verleidelijk. Maar de ervaring leert dat de meeste bezitters zo'n lange periode niet volmaken. Want ze gaan verhuizen, sluiten hun hypotheek over of gaan extra aflossen.

Meer aflossen, zodat je maandlasten lager worden. Dat zien we ook bij mensen die kiezen voor een kortere rentevaste periode, zoals tien jaar. Maar een korte vaste rente heeft wellicht ook een keerzijde, als de periode van tien jaar voorbij is en die rente net gestegen. Waar kies je voor: lagere lasten voor een korte periode, of meer zekerheid voor een langere tijd? Het lijkt een dilemma doordat je geen heldere keuze kunt maken. Koffiedik kijken.  

Een onafhankelijk expert aan je kant hebben: dat komt dan nog het dichtst bij die begeerde kristallen bol. Dus maakt het gedrag van de rente je ook nieuwsgierig, overweeg je iets te doen aan je huidige hypotheek? Of heb je een solide product op maat nodig voor je allereerste huis? Kom dan gerust eens langs voor een goed gesprek. Dat dat een helder inzicht geeft, dat durven we zonder bol wel te voorspellen. Koffiedik hebben we trouwens ook niet. Een lekker vers bakje wel.

Vragen, opmerkingen, een goed advies?
Dave Oldeman: dave.oldeman@hypotheker.nl 
Rob van Deemter: rob.vandeemter@hypotheker.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief