De cover van het boek 'Face to Face'.
De cover van het boek 'Face to Face'.

Jacques Plouvier fotografeert mooie mensen uit 'rafelige' landen

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN – Het tweede boek van fotograaf Jacques Plouvier uit Koudekerke is gepresenteerd in Vlissingen. Met 250 foto’s en begeleidende tekstjes vertelt Plouvier over zijn reizen door India, China en Vietnam.

 

Jacques Plouvier (70) heeft van zes reizen een fotoboek gemaakt. Hij is naar India, China en Vietnam geweest. “Ik ga graag naar landen waar het rafelig is”, zegt hij. In de Chinese provincie Yunnan trok de Vlissinger de bergen in om de bevolking te fotograferen. “Hoe hoger je in de bergen komt, hoe groter de armoede. De mensen daar lopen vaak nog in klederdracht.”

Curry
Face to Face laat de kracht van mensen zien. Het is geen werk om op een willekeurige plek open te slaan, want de volgorde is belangrijk voor het verhaal. Plouvier schreef kleine tekstjes om het verhaal te ondersteunen. “In dit boek staat de mens meer centraal dan in mijn vorige boek. Het is intenser, zoals een curry die ingekookt veel complexere smaken bevat dan wanneer die niet is ingekookt.”

Plouvier vindt het interessanter om mensen te fotograferen dan natuur en gebouwen. “Een kerkje lacht niet terug. Mensen zijn vaak aardig. Ze leven hun leventje, werken hard en zijn vaak erg gastvrij.”

Varkensslacht

Een reis door India, Vietnam of China maak je niet zomaar. Plouvier houdt van een goede voorbereiding. “Ik wil me tijdens de reis niet moeten bezighouden met waar ik die nacht zal slapen. Dat leidt me af van het fotograferen.”

De voorbereiding belet het avontuur allerminst. Plouvier beleefde verrassende avonturen, zoals een varkensslacht, een ‘misverstand’ met de lokale politie en verschillende bruiloften.

Contacten

Maar de contacten zijn voor Plouvier het belangrijkste. “Ik ben zelfs op één van mijn reizen een oude bekende tegengekomen, iemand die ik op een eerdere reis al had ontmoet. We mochten gelijk weer bij hem komen eten. Het was leuk om elkaar weer te treffen.”

Uitgesteld

De laatste trip bracht Jacques Plouvier naar het zuiden van India. “De reis is een onvergetelijke ervaring, want hij was twee jaar daarvoor al uitgesteld omdat ik blaaskanker kreeg.” Na een zware operatie en een verblijf in het Kanker Instituut van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam besloot de Vlissinger iets terug te doen voor de uroloog, staf en het verplegend personeel dat hem heeft bijgestaan. “Ik heb mijn blaaskanker-ervaring in een intiem verslag opgeschreven. Dat is terug te vinden achterin het boek. Ik vind dat dat erbij hoort, want mijn gezondheid is ook van invloed geweest.”

Cirkel
Medio oktober opent het ‘Oncologisch Patiënten Centrum’ in Rotterdam. De foto’s van Plouvier komen daar aan de wanden te hangen. Ook zijn boek Face to Face daar straks te vinden. “Voor mij is de cirkel rond. Ik ben dankbaar dat ik dit heb kunnen doen.”

Face to Face is te koop in boekhandel ’t Spui in Vlissingen en bij de fotograaf zelf, via het e-mailadres jplouvier@zeelandnet.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Jacques Plouvier aan het fotograferen op een marktje in het Chinese Yunnan.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief