Op haar verjaardag werd Henny de Jonge-Guequierre overspoeld met telefoontjes.
Op haar verjaardag werd Henny de Jonge-Guequierre overspoeld met telefoontjes. Foto: Bo van Scheyen

Souburgse Henny de Jonge is 103 jaar jong

Door: Britta Janssen Algemeen

OOST-SOUBURG - De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar heeft maandag een bezoek gebracht aan een van de oudste inwoners van zijn gemeente. Henny de Jonge-Guequierre uit Oost-Souburg is zaterdag 103 jaar geworden.

Op 14 juli 1915 werd Henny Guequierre geboren in Middelburg, aan de Ganzengang, vlakbij de Oostkerk. Ze groeide op in de Zeeuwse hoofdstad en weet te vertellen dat ze vaak is verhuisd in haar leven. Misschien wel vijftien keer.

Stilzitten
Henny de Jonge-Guequierre is het soort vrouw dat nooit kan stilzitten. Ze moet altijd bezig zijn. En dat is ook volgens haar hét geheim om zo oud te worden. “Die spieren moet je blijven bewegen. Van stilzitten kan niets goeds komen. Mijn hele lichaam zit vol artrose, maar ik blijf bewegen hoor, ook met pijn.”

Koken
Een van haar andere geheimen is dat ze graag kookt en dat tot op de dag van vandaag nog steeds doet. Vis, vlees, alles vindt ze lekker, behalve boerenkool en spruiten. “Daar hoef je me niet voor wakker te maken”, zegt ze een beetje gekscherend.

Vriendinnen
De 103-jarige Souburgse is vaak alleen en dat vindt ze jammer. “Ik kan niet meer zo goed zien, een netvliesloslating is daar de oorzaak van. Daardoor zijn mijn dagen soms wat somber, maar ik wil wel op naar de honderdenvier, hoor.” Gelukkig komen Henny Kloet en Willy Geerse haar regelmatig opzoeken en helpen ze haar met dringende zaken die moeten gebeuren. De twee Henny’s kennen elkaar al meer dan tweeëntwintig jaar. De vrouwen hebben elkaar leren kennen via de thuiszorg en daaruit is een vriendschap gegroeid.

Tuin
Ook Henny Kloet en Willy Geerse vertellen over hun vriendin als bezige bij. Willy: “Het gebeurt wel eens dat ik langskom en dan is ze in de tuin bezig. Dan volgt en voelt ze met haar vingers langs de randjes van het grasveld en waar de sprietjes te hoog staan knipt ze haar grasveldje bij.”

Groentesoep
“Weet je”, vertelt de 103-jarige, “ik maak nog zelf mijn eigen groentesoep. Gewoon met schenkel en verse grof gesneden groenten en gehaktballetjes. Die draai ik ook zelf, heerlijk hoor.” Nee, stilzitten is er niet bij voor Henny. Dat koken en poetsen en dingen regelen zat er al vroeg in bij deze honderdplusser. Vlak voor haar huwelijk in 1935 werkte ze vier jaar lang als kamermeisje bij de toenmalige burgemeester van Middelburg Meine Fernhout en zijn vrouw. Eens in de twee weken moest ze het koken overnemen van de keukenmeid Martina, omdat zij dan een dagje vrij kreeg. Toen ze het koken wilde leren door bij Martina over de schouder mee te kijken gaf die haar een oorvijg. Dat leidde tot het ontslag van de keukenmeid. Nu moet ze er om lachen, maar destijds was dat het gesprek van de dag. Ze heeft er veel geleerd.

Echtgenoot
Henny en haar man Jacob de Jonge hebben samen drie kinderen gekregen en negen kleinkinderen. Haar echtgenoot moet ze helaas al meer dan veertig jaar missen.

BIJDRAGE BO VAN SCHEYEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief