Leo Hannewijk (l) mocht als festivaldirecteur onder meer Rutger Hauer ontvangen.
Leo Hannewijk (l) mocht als festivaldirecteur onder meer Rutger Hauer ontvangen. (Foto: Jeroen van Opstal)

Hannewijk laat Film by the Sea met goed gevoel achter

VLISSINGEN - De komst van Sophia Loren is één van de mooiste afscheidscadeaus die Leo Hannewijk zich kon wensen. Het bezoek van het Italiaanse filmicoon is niet alleen mooi voor de festivaldirecteur, maar laat zien dat Film by the Sea een festival is om rekening mee te houden. Hannewijk heeft twintig jaar hard gewerkt om het op de kaart te zetten. Na deze jubileumeditie, die vrijdag begint, is het voor hem afgelopen.


Hij vond het tijd voor zijn andere plannen. “Als ik bij Film by the Sea zou blijven, zou het daarvan niet komen”, zegt Leo Hannewijk. “Zo’n festival neemt je in beslag. Dan is het moeilijk om iets anders te doen.”

Oostkerk

De Middelburger gaat zich onder meer bezighouden met de Oostkerk in zijn woonplaats. Het moet een plek worden waar van alles gebeurt op cultureel gebied. “Iets bijzonders, een symbool voor Middelburg”, zegt Hannewijk. “Ik heb een groot netwerk en wil me inzetten om iets moois te doen voor Zeeland. Ik ga weer pionieren, net als ik in het begin deed bij Film by the Sea. ”

Beginjaren

Hannewijk zette in Middelburg de filmhuizen Meccano, Elektra en Schuttershof. Daaruit kwam een klein festival voort dat in de jaren ‘90 onderdeel uitmaakte van de Zeeland Nazomer Festivals, een aantal culturele evenementen in september. Hannewijk, die van 1990 tot en met 2000 directeur was van Lantaren/Venster in Rotterdam, was bestuurslid van het evenement. Toen dat het Zeeland Nazomer Festival werd, stapte Hannewijk af op Ad Weststrate, eigenaar van bioscoop Cinecity in Vlissingen. Hannewijk zei dat hij een idee had voor een festival en nam een klein subsidiebedrag mee. Film by the Sea was geboren. “Achteraf waren de beginjaren het leukste”, lacht Hannewijk. “We moesten alles uitvinden, maar de spontaniteit was groot en alles leek te kunnen."

Dedain

Onder de hoede van Hannewijk groeide Film by the Sea, met het thema film en literatuur, uit tot een publiekstrekker van formaat: van een paar duizend bezoekers in de eerste jaren tot de ongeveer 46.000 mensen van de laatste tijd. “In het begin keek men in de Randstad met enig dedain naar Vlissingen, maar nu is er ook daar volop waardering en aandacht voor Film by the Sea.” Het zet de stad in de spotlights en brengt veel geld in het laatje. “Er is geen hotelkamer in Vlissingen en omgeving te krijgen tijdens het festival”, lacht Hannewijk, die zich in het verleden ook bezig heeft gehouden met Movies that Matter en het filmfestival in Breda heeft opgezet.

Jongeren

Ondanks het succes is het tijd om te stoppen. Niet alleen omdat hij wat anders wil doen, Hannewijk ziet net als het bestuur de noodzaak om meer jongeren te trekken. “Jongeren komen nog niet in voldoende mate en die noodzaak is er wel. En ik ben niet de aangewezen persoon om die vertaalslag te leiden”, vindt hij. “Ik heb niks met Twitter en blog of vlog niet. Iemand anders moet dat nieuwe publiek zien aan te boren.”

Nazomergasten

Hannewijk draagt het festival met een goed gevoel over aan Jan Doense, de nieuwe directeur. “Er ligt een mooie blauwdruk voor de toekomst.” Hij gaat zich niet bemoeien met zijn opvolger. “Ik wil hem de ruimte geven om zijn eigen stempel te drukken.” Hoewel hij de komende editie elke dag een beetje afscheid neemt, is de aflevering van Nazomergasten op dinsdag 13 september misschien zijn officiële afscheid. Adriaan van Dis interviewt de directeur dan aan de hand van zijn favoriete films. Daarvoor is er een receptie van 18.00 uur tot 19.00 uur.
Klik hier voor meer informatie over Film by the Sea.



 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief