Verkeersouders Heidi de Jong (l) en Jeanet Steenbeek helpen kinderen met oversteken.
Verkeersouders Heidi de Jong (l) en Jeanet Steenbeek helpen kinderen met oversteken. (Foto: Britta Janssen)

Verkeersouders maken zich hard voor veiligheid bij Kroonjuweel

OOST-SOUBURG - Het is bij het halen en brengen van kinderen van brede school het Kroonjuweel in Oost-Souburg soms gevaarlijk druk. Daarom hebben ouders Heidi de Jong en Jeanet Steenbeek zich opgeworpen als verkeersouders. Ze helpen kinderen oversteken en begeleiden automobilisten. Ook denken ze mee over het verbeteren van de infrastructuur.De kinderen van Jeanet Steenbeek en Heidi de Jong zitten op basisschool Het Kompas. Al jaren houden beide moeders soms hun hart vast door de verkeersdrukte bij het Kroonjuweel aan het begin en einde van de schooldag. In het gebouw is ook basisschool 't Mozaïek en kinderopvang gehuisvest. "Er zijn te weinig parkeerplaatsen en veel foutparkeerders", leggen De Jong en Steenbeek uit. "Veel ouders komen met de auto. Doordat het hier grotendeels eenrichtingsverkeer is en er maar één ontsluitingsweg is, stroomt het verkeer slecht door. Als het regent, staat het hier helemaal vast met auto's."

Autoverkeer

Volgens Steenbeek en De Jong is het aantal parkeerplaatsen bij de brede school gebaseerd op het leerlingenaantal ten tijde van de opening en zijn er inmiddels zeker honderd kinderen bijgekomen op Het Kompas. "Er zijn er nu zo'n vierhonderdtwintig." Zij wonen niet alleen in Oost-Souburg, maar ook verder weg, zoals in West-Souburg en de Middelburgse wijk Reyershove. Dat maakt het volgens de twee moeilijker om het autoverkeer terug te dringen. "De scholen en Medezeggenschapsraden hebben dit al vaker aangegeven, maar bewustwording is iets van de lange duur. Soms denken ouders dat met de auto gaan sneller is dan met de fiets, maar dat is lang niet altijd zo. Daarover proberen we met school mensen aan het denken te zetten."

Voorzieningen

Via de school worden ouders ook verzocht zoveel mogelijk te voet of per fiets te komen. Om dit te stimuleren is het volgens Steenbeek en De Jong belangrijk de fiets- en voetpaden bij de brede school en de fietsenstalling te verbeteren. Nu ze samen met anderen - extra vrijwilligers zijn welkom - sinds het najaar verkeersouders zijn, worden de problemen volgens de twee moeders goed duidelijk. "Het schelpenpad is aardedonker en gauw nat bij slecht weer en er zijn meer fietsparkeerplekken nodig. Ook willen we een betere Kiss&Ride-zone om kinderen af te zetten. Dat is nu geen strook, maar een parkeervak, waardoor je alsnog tijd kwijt bent met parkeren."

Kans

Over de aanpak van de problemen overleggen de gemeente, scholen, medezeggenschapsraden en buurtbewoners al langer. Met het bouwverkeer dat er binnenkort bijkomt voor de realisatie van nieuwe huizen wordt het nog drukker in Souburg-Noord. "Daarbij verdwijnen er dan parkeerplaatsen bij het Kroonjuweel. Maar we zien de bouw ook als kans. Samen met de wijk en school, is er contact met de gemeente en daar zeiden ze dat de nieuwbouw de mogelijkheid biedt om de infrastructuur aan te pakken. We werken hiervoor gezamenlijk aan een plan en pleiten voor één en het liefst twee nieuwe ontsluitingswegen voor de wijk. Eén komt er sowieso al voor het bouwverkeer. Die loopt vanaf de Palts naar de Middelburgsestraat, maar die is al zo druk. Wij zijn voor een tweede ontsluitingsweg, aan de andere kant van de wijk richting de Reijersweg."

Politie

De twee hebben er goede hoop op dat de verkeerssituatie bij het Kroonjuweel verbetert. "Er zijn goede contacten met de gemeente, wijkbewoners en wijkagent en we worden gesteund door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland." Dat de ouders zich inzetten als verkeersouders heeft er volgens Steenbeek en De Jong aan bijgedragen dat de politie ook een studie doet naar het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Oktober

De Jong en Steenbeek hopen dat in oktober, wanneer de nieuwbouw afgerond moet zijn, hun bevindingen en die van politie, ROVZ en buurtbewoners worden meegenomen in de plannen voor verbetering van de infrastructuur. Ze begrijpen dat het onmogelijk is om voor alle auto's een parkeerplek bij de school te realiseren. "Maar met betere ontsluiting en fietsvoorzieningen en als ouders zoveel mogelijk zonder auto komen, lossen de problemen hopelijk grotendeels op." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief