Cursus CJG Woensdrecht geeft inzicht in gedrag van pubers

HOOGERHEIDE - ‘Mijn zoon haat me (en ik van hem)’ is de ironische, maar veelzeggende quote op een poster voor een cursus ‘omgaan met emoties van tieners’ van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in de gemeente Woensdrecht. De cursus, die donderdag begint, is bedoeld voor alle ouders met kinderen in de puberleeftijd. “Elke puber is wel eens lastig.”

Vooropgesteld, je hoeft als ouders niet met je handen in het haar te zitten over het gedrag van je zoon of dochter om deel te nemen. Iedereen is welkom. Je zelf schamen hoeft al helemaal niet, want negen van de tien ouders van pubers hebben het wel eens lastig. “Als er echt iets aan de hand is, zijn er andere trajecten. Dit zijn gewoon leuke, interactieve cursusavonden”, zegt preventiemedewerker Marit Stroop van het CJG. “We willen ouders goed voorbereiden op het puberen van hun kinderen, zodat ze kunnen voorkomen dat er grote problemen ontstaan. Het is goed om op voorhand op de hoogte te zijn van wat je allemaal kan overkomen. Bovendien is het goed om ervaringen met andere ouders te delen.”

Kortsluiting
Botsingen met je puberkind voorkomen lukt je sowieso niet. “De puberteit is een hele heftige periode voor jongens en meiden. Alle hormonen en het puberbrein slaan min of meer op hol”, vertelt Charlotte Castenmiller die als jeugdverpleegkundige is verbonden aan het CJG Woensdrecht. “Soms is er letterlijk sprake van kortsluiting. Je kunt ze hun gedrag lang niet altijd kwalijk nemen.”

Trucs
Het betekent niet dat je als vader of moeder niets kunt doen en alles maar moet accepteren. Tijdens de drie cursusavonden krijgen ouders tips en trucs voor hoe ze met hun kinderen moeten omgaan. Je leert bijvoorbeeld om alles zoveel mogelijk positief te benaderen en dat het soms beter is om even rust te nemen als iets uit de hand dreigt te lopen. Ook leer je dat het goed is om af en toe in de spiegel te kijken. “Als vader of moeder zie je veel terug van jezelf in het gedrag van je kind”, weet Castenmiller. “We hebben heus niet de wijsheid in pacht, maar kunnen wel helpen”, aldus Stroop. “Uiteindelijk moet je kijken wat in jouw gezin het beste werkt.” Tijdens de cursus hebben ouders veel aan elkaar. “Vorige keer zagen we tranen van verdriet, maar zeker ook van blijdschap”, aldus Stroop. “Pubers zijn gewoon lastig”, lacht Castenmiller. “Deze cursus helpt ontzettend om hun gedrag beter te begrijpen.”


Avonden

De cursusavonden zijn op de donderdagen 6, 13 en 20 juni. Elke avond duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur en vindt plaats in het CJG aan de Kromstraat 4 in Hoogerheide. Aanmelden kan via www.cjgwoensdrecht.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES