Theo Sanders, wethouder Van Agtmaal en Frank Hoeckx (vlnr) bij Molen Johanna.
Theo Sanders, wethouder Van Agtmaal en Frank Hoeckx (vlnr) bij Molen Johanna. Foto: Marilyn Pietersz

Molen Johanna en Heemkundekring onder één dak

Door: Britta Janssen Algemeen

HUIJBERGEN - Op het terrein van molen Johanna aan de Bergsestraat in Huijbergen verrijst binnenkort een duurzaam houten pand voor Stichting Molen Johanna en de Huijbergse Heemkundekring ‘De Wilhelmiet’ (HKK). “Hiermee is een mijlpaal bereikt”, zegt de Woensdrechtse wethouder Jeffrey van Agtmaal. “Voor de Heemkundekring is een nieuw onderkomen gevonden en zij kunnen samen met de molenstichting activiteiten organiseren.”

Ofschoon er niet veel wind is, lukt het molenaar Judo Goris de molenwieken te laten draaien, terwijl de wethouder vertelt over de nieuwe plannen. Naast hem staan Theo Sanders, voorzitter van Stichting Molen Johanna en Frank Hoeckx, voorzitter van HKK De Wilhelmiet. “De molen is erfgoed waar je ‘u’ tegen zegt en wij als gemeente Woensdrecht zijn blij dat er een potje met geld is gevonden om dit te realiseren.” De gemeente stopt 90.000 euro in dit project. Geld dat afkomstig is van het Integraal Dorpsontwikkelingsplan.

Exposities

In het gebouw kunnen bezoekers ontvangen worden en er is plek om exposities te houden. Verder kunnen mensen wat eten en drinken en er komen toiletten. De molenproducten zullen er eveneens te koop zijn, zoals de pannenkoekenmix. Sanders: “De appelmix, speculaasmix, kruitnotenmix en de oliebollenmix zijn in ontwikkeling.”

Sanders is nu bezig met het in orde maken van de aanvraag voor de omgevingsvergunning. “Als alles meezit dan hebben wij eind van dit jaar de omgevingsvergunning op zak en kan de bouw in het voorjaar van 2021 beginnen.” De betrokkenen zijn dik twee jaar bezig geweest met de totstandkoming van dit plan.

Duurzaam

De omvang van het gebouw zal 6,5 bij 16 meter zijn en het komt te staan aan de voorkant van het perceel, naast de molen. Helaas bleek het niet mogelijk het pand te bouwen op het stuk grond gelegen aan de achterkant van de molen. Van Agtmaal: “De molen staat binnen de bebouwde kom, maar het terrein daarachter is buitengebied en daar mag niet gebouwd worden.” Sanders geeft aan dat er gebruik wordt gemaakt van verantwoord en duurzaam hout.

Wilhelmiet

Frank Hoeckx van HKK ‘De Wilhelmiet’ is eveneens tevreden. “Het gebouw is geschikt voor de jaarlijkse tentoonstelling die we houden. Of het groot genoeg is voor lezingen en de ledenvergadering is nog even afwachten.” De heemkundekring vindt momenteel onderdak in het oude gemeentehuis van Huijbergen. Echter, in de toekomst zal de HKK hier weg moeten, want dit pand krijgt een andere bestemming. Hoeckx laat desgevraagd weten dat de collectie van de heemkundekring vooralsnog in opslag blijft bij Solidariteitswerkplaats Huijbergen gevestigd in de voormalige brandweerkazerne.

Sanders geeft aan dat andere partijen tegen een kleine vergoeding ook gebruik kunnen maken van het gebouw.

BIJDRAGE MARILYN PIETERSZ 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief