Dertig scholen in West-Brabant blijven dicht: ‘Een week langer heeft geen nadelige gevolgen’
<p>Het OMT adviseert om bijvoorbeeld de groepen 7 en 8 met mondkapjes op te laten werken</p>

Het OMT adviseert om bijvoorbeeld de groepen 7 en 8 met mondkapjes op te laten werken

(Foto: Shutterstock)

Dertig scholen in West-Brabant blijven dicht: ‘Een week langer heeft geen nadelige gevolgen’

HOOGERHEIDE - Lowys Porquin, de overkoepelende scholenorganisatie van maar liefst dertig scholen in West-Brabant, heeft besloten om de deuren van de scholen ook op 8 februari gewoon gesloten te houden. Minister president Mark Rutte maakte dinsdagavond nog bekend dat de scholen vanaf 8 februari weer open kunnen, maar dan wel met de nodige maatregelen. Maar, daar geeft de stichting geen gehoor aan.


“Wij zijn het als onze verantwoordelijkheid om onze scholen alleen open te stellen als we dit veilig, verantwoord en uitvoerbaar kunnen doen. Na overweging zijn we tot de conclusie gekomen dat dat op dit moment niet mogelijk is”, aldus het bestuur van de stichting. In een brief aan de ouders geeft de stichting puntsgewijs aan waarom zij tot dit besluit zijn gekomen. Zo benoemen ze onder andere de onduidelijkheid over de opmars van de verschillende varianten, maar ook de ‘bijna zekere derde golf die we kunnen verwachten’. 

Richtlijnen

Maar, er zijn ook andere redenen. Zo zouden leerlingen zoveel als mogelijk afstand moeten houden. “Richtlijnen voor onderbouw is in groepjes van vijf kinderen te werken en voor bovenbouw in duo’s te werken. Dit sluit niet aan bij het gedrag van kinderen en ook niet bij het onderwijs anno 2021. Dit getuigt van ouderwets klasgericht onderwijs-denken”, aldus het bestuur.

Lesstof

Dat de kinderen nu een leerachterstand zouden oplopen, is volgens de stichting ook niet het geval. “Wij geloven niet in het woord achterstanden. Dat woord valt alleen te gebruiken in een ouderwets systeem van jaarklassen en voorgeschreven lesstof per leerjaar. Leerlingen van alles op diverse momenten en in diverse situaties en zeker niet alleen maar in een klaslokaal. Een week langer of korter afstandsonderwijs heeft in onze ogen geen nadelige gevolgen.”

Rekening

De scholen gaan op 8 februari dan ook gewoon door met afstandsonderwijs. Volgende week komt het bestuur met een nieuwe brief om uitleg te geven over de periode na de carnavalsvakantie. “In onze regio start deze vakantie op maandag 15 februari. Dat zou betekenen dat we voor 5 dagen een volledige organisatie moeten opzetten waarin we rekening moeten houden met de hierboven beschreven maatregelen.”

Verbazing

En dat gaat dus niet gebeuren. Tot verbazing en woede bij ouders. Online wordt verschillend gereageerd door ouders. Zo geven sommige ouders aan dat hun kinderen enorm teleurgesteld zijn dat ze niet eindelijk weer naar hun vriendjes kunnen, maar ook ouders die er zelf doorheen zitten.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief