Jeroen Willemsen, coördinator terreinbeheer bij Evides.
Jeroen Willemsen, coördinator terreinbeheer bij Evides. Foto: Humphrey Hekhuizen

Evides werkt aan het bos van de toekomst

Door: José van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT - Evides Waterbedrijf is één van de grondeigenaren van een groot bosgebied aan de rand van Ossendrecht. Om het bos toekomstbestendig te maken zal vanaf 9 augustus in het bos gewerkt gaan worden. Er worden nieuwe inheemse bomen geplant en op sommige locaties bestaande bomen gekapt zullen worden. Hierdoor zullen soms wandel- en fietspaden tijdelijk afgesloten zijn.

Volgens Jeroen Willemsen, coördinator terreinbeheer bij Evides, gaat het specifiek om het gebied rondom de OLV ter Duinenlaan in Ossendrecht. “We hebben het grofweg over het gebied tussen het Wasseven en de Boudewijngroeve. Vanaf 9 augustus beginnen hier de werkzaamheden, waarbij heel lokaal bomen worden omgezaagd. Als er wandel- of fietspaden worden afgesloten tijdens de werkzaamheden, dan is dit voor twee tot drie dagen. Bij de ingangen van het bos zullen bordjes opgehangen worden, waarbij de werkzaamheden ook vermeld worden. Op die manier weten de bezoekers van het bos dat er in het bos gewerkt wordt.”

Woudreuzen
De reden om het bos te verjongen is volgens Jeroen eenvoudig te verklaren.”Evides kiest er als waterbedrijf voor om de waterwingebieden te beheren als bos. De natuur beschermt op die manier de bronnen van het drinkwater. Dat is voor het waterklimaat het beste. De Ossendrechtse bossen waren in de jaren ‘70 een productiebos voor de Limburgse mijnbouw. Het hout van de aangeplante grove en Corsicaanse dennen werd gebruikt in de mijnen.” Maar het bos groeide langzamer dan de mijnbouw en toen de mijnen dicht gingen, groeiden de bossen hier verder. “Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als je een bos laat gaan, waarbij de bomen tegelijk geplant zijn, dan gaan die bomen uiteindelijk ook allemaal rond dezelfde tijd dood. Wanneer je niets doet, dan zit je straks met een dood bos. Daarom kiezen we nu voor verjonging van het bos.” Deze verjonging wordt heel gefaseerd aangepakt. “Pleksgewijs gaan we bestaande bomen kappen, zodat de jonge aanplant, die in het najaar wordt geplant, voldoende licht krijgt om te groeien. Door kleinschalig werken zal er ook minder overlast zijn, al zullen er zeker grote machines aan te pas komen. Ook krijgen door deze manier van werken gezonde en goede bomen meer ruimte, zodat zij uit kunnen groeien tot een soort woudreuzen. Op die manier werken we toe naar een gezond en toekomstbestendig bos.”

Inheems
Er zullen straks diverse inheemse bomen aangeplant gaan worden. “Denk dan aan de winterlinde, een boom die hier in de regio thuis hoort. De winterlinde zorgt voor een goed bodemleven. Maar ook de hazelaar, een typische inheemse soort voor de streek, eikenbomen en de haagbeuk zullen terug komen. Er komen meerdere soorten, omdat dit beter is voor de biodiversiteit.” Er worden dus niet lukraak wat bomen terug geplant. Evides maakt voor de beheerplannen van haar bossen gebruik van de kennis van de zogeheten Bosgroep. “Zij beschikken over de echt inhoudelijke kennis over het gebied. Daarom heeft de Bosgroep ook alles in kaart gebracht en worden zij ook bij het project betrokken.” De bomen
die gekapt worden, zullen ook hergebruikt worden. “We laten de bomen verzagen tot planken. Een sociale werkplaats in Hulst maakt er nestkastjes van. Ook willen we houten banken realiseren, die we plaatsen bij onze pompstations. Zo keren de bomen weer terug ineen andere vorm.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief