Afbeelding

250 hectare Noordpolder van agrarisch gebied tot natuurparel

Algemeen

CALFVEN - Waterschap Brabantse Delta krijgt steun van agrariër Cees de Jong bij de omvorming van het agrarisch gebied De Noordpolder bij Calfven tot een natte natuurparel. De agrariër brengt drie hectare rond zijn huis in voor de natuurinrichting. Beide partijen ondertekenden daarvoor dinsdag een samenwerkingsovereenkomst. 

Het Provinciebestuur van Noord-Brabant heeft ongeveer tien geleden een gebied ter grootte van ongeveer 250 hectare gelegen in de Noordpolder in Ossendrecht aangewezen als ecologische hoofdstructuur en moet worden omgevormd van agrarisch gebied tot natte natuurparel.

Het doel is het behouden en herstellen van waterrijk natuurgebied zoals bijvoorbeeld rietland, kreken en moerassen. De werkzaamheden bestaan onder andere uit maaien, vergraven van waterlopen, het aanleggen van stuwtjes en het ophogen van wegen.

Waterschap Brabantse Delta en Natuurmonumenten richten de komende maanden twee gebieden in de Noordpolder in als natte natuurparel. Beide partijen hebben hun samenwerking al eerder in een overeenkomst vastgelegd. De familie De Jong woont en werkt in het gebied en voelt zich daar min of meer geworteld.

Samenwerking

Huub Hieltjes is bestuurslid van het waterschap en ondertekenaar van de samenwerkingsovereenkomst met de familie De Jong. In zijn toespraak spreekt hij zijn bijzondere waardering uit voor hun besluit tot samenwerking.

"Het is bij zulke ingrijpende veranderingen mooi om te zien dat er ook ondernemers zijn die niet uit het gebied vertrekken, maar het genomen overheidsbesluit accepteren om er vervolgens zelf deel van uit te willen maken. De familie de Jong doet dat op een mooie manier, natuurlijk met een dubbel gevoel, want je begint hier tenslotte geen agrarische bedrijf om er later natuur van te maken.”

Accepteren

Cees de Jong bekijkt het op een nuchtere manier. “Wij zitten hier goed en we willen absoluut niet weg. Blij waren we aanvankelijk niet met het genomen besluit, maar als je niet weg wilt, dan blijven er maar twee opties over: Procederen tegen het besluit of het accepteren. Wij hebben voor het laatste gekozen en gaan ons samen met het Waterschap en Natuurmonumenten volledig richten op de inrichting van onze 3 hectare grote huiskavels. Wij zorgen onder meer voor de inrichting van vochtig hooiland en kruiden- en faunarijk grasland.”

Nico Korporaal van de vereniging Natuurmonumenten is persoonlijk nauw betrokken bij het project. Hij spreekt van de vorming van een specifiek stuk natuur dat daarom ook een specifieke aanpak vereist. “Er is al veel natuur hier en ik denk dat het met deze uitbreiding ook echt een parel kan worden. Dat zal zich zeker gaan uiten in een uitgebreidere flora en fauna en een toenemende vogelstand”.

Projectgebied

De projectpartners, provincie Noord-Brabant, Natuurmonumenten, gemeente Woensdrecht en waterschap Brabants Delta werken gezamenlijk aan de inrichting van het projectgebied in de Noordpolder. In 2010 en 2012 hebben het waterschap en Natuurmomenten al twee gebieden in het Poldergebied ingericht.

In 2015 heeft de Provincie de benodigde percelen verworven en is het waterschap, als opdrachtgever van het project gestart met het uitvoeren van onderzoeken en het aanvragen van vergunningen voor de twee nieuwe projectgebieden.

BIJDRAGE BART VAN DER WESTEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief