Afbeelding

Slagersjongen werd groot zakenman

Algemeen

ZUNDERT - Komende donderdag is het precies honderd jaar geleden dat Jan Bastiaan Zuiderent in ’s Gravendeel werd geboren. Een mooi moment om met het feestvarken terug te blikken. “Een Amerikaanse fabrikant kwam in 1969 met een dusdanig grote zak geld over de brug om de Groko van ons te kopen, dat het bod te aantrekkelijk was om nee te zeggen.”

Binnen de dorpsgemeenschap, maar ook erbuiten is Jan Zuiderent geen onbekende. Is hij het niet die In 1957 samen met zijn broer Aart een conservenbedrijf in het corsodorp begon? We moesten wel even zoeken waar hij op dit moment verblijft om met hem een babbel te maken. Alle reden daartoe, want Jan Zuiderent wordt donderdag precies 100 jaar oud. Met hem telt de gemeente Zundert dan zes inwoners die deze mijlpaal hebben bereikt.

Verjaardag Daags na de dag dat heel Zundert in september de bloementjes zowel letterlijk als figuurlijk buiten zette, overkwam hem op z’n Zunderts gezegd een ‘geroktheid’. In gewone taal: een TIA. Opname in een tehuis voor revalidatie kon niet worden voorkomen. Op dit moment verblijft hij daar dan ook, nog steeds in afwachting van een plaatsje in De Willaert te Zundert. Zijn honderdste verjaardag wenst hij met zijn kinderen overigens wel in zijn eigen huis aan ’t Hof te vieren.

Zakenman De ouders van Jan Zuiderent brachten acht kinderen ter wereld, evenveel dochters als zonen. Jan was het vierde kind. “ Het was geen beste tijd toen ik van de lagere school kwam en met mijn ouders op 15-jarige leeftijd naar Rotterdam verhuisde. Daar ben ik bij een slager gaan werken die mij het vak leerde. Heel wat vlees heb ik uitgebeend en bij de mensen thuisgebracht. Ik verdiende twee gulden en vijftig cent per week, iets meer dan een euro nu. Doordat ik geld kon lenen, begon ik in de Prinsenstraat een klein groentewinkeltje met kort erna een grotere elders in Rotterdam. Voorts voerde ik in Hilversum een aardappelbedrijf en zijn we als broers onder elkaar in ’s Gravenzande een conservenfabriek gestart”, zegt de nog helder van geest zijnde Jan Zuiderent die drie keer per week met de taxi naar Breda gaat om te bridgen.

Groko Vanuit ’s Gravenzande streek Jan Zuiderent in Zundert neer om daar met broer Aart het failliet verklaarde conservenbedrijf van Kouwenberg over te nemen. Dat was in 1957. Busladingen Belgisch vrouwelijk personeel werden in dienst genomen. Het bedrijf onder de naam Groko draaide prima, wat een Amerikaanse fabrikant niet ontging. “Die kwam in 1969 met een dusdanig grote zak geld over de brug om de Groko van ons te kopen, dat het bod te aantrekkelijk was om nee te zeggen. Dus we verkochten de boel. Daarna bleef ik zelf nog even op het bedrijf doorwerken tot 1971”, zegt hij. Jan Bastiaan Zuiderent trouwde 6 september 1939 met de Rotterdamse Annie van Zijl. Zij overleed op 85-jarige leeftijd als gevolg van een hartinfarct na ruim zestig jaar huwelijk. Het echtpaar Zuiderent-van Zijl kreeg twee dochters en een zoon. “Ik heb een pracht stel kinderen, zes klein- en acht achterkleinkinderen. Ik voel me daar heel gelukkig bij’’ zegt Jan Zuiderent die moet lachen als we bij het afscheid na ons gesprek laten horen: ‘Alvast proficiat, ouwe taaie’. BIJDRAGE PLUS FOTO CHARLES LUIJTEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief