De nieuwe leutvorst van 't Aopelaand, Prins Jan-Knillis 1, roept dorpsgenoten op: 'Hee gaode mee?'
De nieuwe leutvorst van 't Aopelaand, Prins Jan-Knillis 1, roept dorpsgenoten op: 'Hee gaode mee?' Foto: Anko Gils

Prins Jan-Knillis 1 zwaait dit jaar de scepter over Aopelaand

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Tijdens de Elfde van dun Elfde werd Jan Jochems gepresenteerd als nieuwe prins van het Aopelaand. Wie is de man die met carnaval de scepter gaat zwaaien in Rijsbergen? Prins Jan-Knillis 1 stelt zich graag aan u voor.

In mei wist Jan al dat hij de nieuwe prins van het Aopelaand werd. "Van zenuwen is nu geen sprake meer, ik had daar meer last van in de aanloop naar de Elfde van dun Elfde toe. Ik moest het al die maanden geheim houden en ook thuis konden we er vanwege de kinderen niet veel over praten.Toen ik eenmaal op het podium, stond vielen de spanningen van me af".

Dagelijks leven
Jan Jochems, Rijsbergenaar in hart en nieren, is woonachting in het buitengebied waar hij een administratiekantoor runt. Hij is getrouwd met Babette en ze hebben twee kinderen, Jilke (10) en Kai (7). In zijn vrije tijd pakt hij graag een wedstrijd mee van het Nederlands elftal en hij gaat elk weekend naar NAC met zoon Kai. Hij is actief op de racefiets en als penningmeester verbonden aan Sporting Oekel en Wielerdorp Rijsbergen.

Voetsporen
Prins Jan-Knillis 1 heeft het carnavalsbloed door zijn aderen lopen. Als 8-jarige jongen beleefde hij van dichtbij wat de carnavalsvereniging voor het dorp betekent. Vader Kees zwaaide namelijk vijf jaar lang de scepter over 't Aopelaand onder de naam Knillis 1. Zo ontstond Jan-Knillis 1. In de voetsporen van zijn vader dus. Prins Jan-Knillis 1 is echter van plan op zijn eigen manier invulling te geven aan de functie. Dat hij zijn eigen weg kiest, is te zien aan zijn bijzondere pak, wat afwijkt van het gebruikelijke prinsenpak in 't Aopelaand. "Toen ik de kolossale cape aandeed die bij het pak hoort, viel ik er volledig in weg. Ik voelde me helemaal niet lekker".

Jeugdraad
"Het carnavalsvirus is een virus dat niet gevaarlijk is, maar eenmaal besmet, kom je er niet meer vanaf". Jan was vroeger lid van CV De Vunzen en samen met hen zong hij al: 'Hee gaode mee?' Een carnavalskraker die nog steeds door de speakers knalt tijdens het leutigste feest van het jaar. Twaalf jaar was hij lid van de Raad van Elf, waarvan vier als secretaris en vier als voorzitter. Na drie geweldige carnavalsjaren samen met zijn gezin nam hij deze stap. "Mensen waren niet zozeer verrast over het feit dat ik de nieuwe prins werd, maar wel over het tijdstip. Ik heb namelijk altijd gezegd: Als de kinderen wat ouder zijn, zou ik graag prins worden van ons mooie dorp". Al eerder bracht prins Jan-Knillis 1 een bezoek aan de Sint Bavoschool: "Dat was nieuw en spannend, maar gaf veel energie. Zo mooi om de kinderen enthousiast te zien". Dit jaar is er voor het eerst een jeugdraad onder leiding van prins Bryan en prinses Charlotte. Ook dochter Jilke is lid. Uiteraard wordt prins Jan-Knillis 1 vergezeld door zijn eigen leutteam: hofdames Romy en Ilse, Hofnar Job en Pliessie Nick. "Het zou leuk zijn als vrijdagavond de kerk vol zit tijdens de carnavalsmis. Natuurlijk gun ik de bouwers een druk bezochte optocht. Laten we er met zijn allen iets moois van maken en lekker af (d)waolen!"

BIJDRAGE RINSKE VAN BEERS

Ziekenbezoek

Kunt u wegens ziekte geen carnaval vieren? Prins Jan-Knillis 1 komt u zaterdagochtend graag een bezoekje brengen. Aanmelden vóór 21 februari via e-mail info@aopelaanders.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief