Cees Vermeeren bij de dorpspomp in Rijsbergen.
Cees Vermeeren bij de dorpspomp in Rijsbergen. Foto: Charles Luijten

Koninklijk lintje voor Rijsbergenaar Cees Vermeeren

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - De geboren en getogen Rijsbergenaar Cees Vermeeren is onlangs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en is daar trots op. Hij kreeg het Koninklijk lintje voor zijn jarenlange vrijwilligerswerk in de psychiatrie.

Genoemde onderscheiding wordt niet zo maar uitgereikt. Er moet sprake zijn van het verrichten van bijzondere verdiensten. Dat is bij Cees Vermeeren, wiens ouders Rien en Nel Vermeeren-de Meijer op Oekel een boerderij bestierden, meer dan het geval.De gedecoreerde is het oudste kind van de negen uit het boerengezin. De in maart 1955 geboren Rijsbergenaar is blij mee met zijn onderscheiding. “ Ik werd ermee overdonderd”, zegt hij op de bank onder de grote Wilhelminaboom op de Markt waar we met elkaar voor een interview hebben afgesproken.

Voorbestemd

Cees Vermeeren, die thans met zijn vrouw Carolina ten Brink en hun 17-jarige dochter in de omgeving van het Drentse Beilen woont, is psychiatrisch-verpleegkundige van beroep en werkte als zodanig in diverse plaatsen bij de GGD, tot hij 1 april met pensioen ging. Tijdens zijn loopbaan ontmoette hij zijn latere vrouw, een psychiater met wie hij 2001 in het huwelijksbootje stapte. “ Mijn ouders zonden mij toen ik nog een jonge brak was naar internaten. Ik was in eerste instantie voorbestemd om iets in het geloof te gaan doen. Na een aantal jaren maakte ik hen duidelijk daarin totaal geen zin te hebben. De verpleging in de psychiatrie sprak mij veel meer aan. Daarin heb ik dan ook mijn geliefde werkplek gevonden,” zegt Cees Vermeeren.

Verdiensten

Voor wat Vermeeren op basis van vrijwilligheid op zijn curriculum vitae heeft staan, had zijn onderscheiding onzes inziens misschien nog wat hoger mogen uitvallen. Het is een hele waslijst. “Ik werk thans twintig uur per week op projectbasis in Groningen, heb als vrijwilliger vijftien jaar families van psychiatrische patiënten ondersteund en acht jaar de psychiatrie in Ethiopië met bedden en andere benodigdheden. Daarnaast verschillende projecten welke in eigen dorp mee hielp opzetten”, zegt Cees Vermeeren. De Koninklijke onderscheiding werd hem opgespeld door de burgemeester van Beilen na afloop van een vergadering met als thema het coronavirus.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief