Dé verkeersader door Rijsbergen wordt gevormd door de Sint Bavostraat in de dorpskern. FOTO ADDO SPRANGERS
Dé verkeersader door Rijsbergen wordt gevormd door de Sint Bavostraat in de dorpskern. FOTO ADDO SPRANGERS

Dorpsraad Rijsbergen onderzoekt gebruik Sint Bavostraat

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Wordt er te hard wordt gereden in de Bavostraat? Is de straat veilig genoeg voor bijvoorbeeld fietsers en voetgangers? Zijn er voldoende parkeerplaatsen? En zijn de oversteekplaatsen zodanig ingericht dat hiervan veilig gebruik kan worden gemaakt? Het is een greep uit de vragen waar de Dorpsraad Rijsbergen antwoord op hoopt te krijgen via een door haar opgezette enquête onder de inwoners van Rijsbergen.

Dat de enquête nu wordt gehouden is niet toevallig. De Gemeente Zundert neemt na de zomervakantie namelijk besluiten over de inrichting en ontwikkeling van de openbare ruimte.

Binnenkort staat bij de gemeenteraad de vaststelling van een aantal beleids- en beheerplannen op de agenda, zoals het Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) en het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP). Als belangenbehartiger van de inwoners van Rijsbergen wil de Dorpsraad Rijsbergen graag de mening van de dorpsbewoners over de verkeersveiligheid en inrichting van de Sint Bavostraat kenbaar maken, zodat deze kan worden meegewogen bij de besluitvorming over de verschillende plannen.

Napoleonsweg

Hoe maken we het centrum van Rijsbergen veiliger en mooier? Dorpsraad Rijsbergen wil heel graag de mening van de bewoners, winkel- en café-eigenaren en andere gebruikers weten over de Sint Bavostraat. Dé verkeersader door Rijsbergen wordt gevormd door de Sint Bavostraat in de dorpskern, met de Bredaseweg ten noorden hiervan en de Antwerpseweg ten zuiden hiervan. Een weg met een lange historie en ooit deel uitmakend van de Napoleonsweg van Parijs naar Amsterdam, destijds aangelegd in opdracht van Napoleon Bonaparte zodat zijn Franse troepen zich snel zouden kunnen verplaatsen.

Nadelen

Langs de Sint Bavostraat is sprake van veel levendigheid met winkels, horecapanden en andere centrumfuncties, zoals de Sint Bavokerk en gemeenschapscentrum Koutershof. Al waren er in het verleden veel meer winkels aanwezig in het dorpscentrum, zo maakt de Dorpsraad Rijsbergen duidelijk. “Helaas zijn er in de loop der jaren vele winkels verdwenen.”

Volgens de Dorpsraad Rijsbergen brengt de drukte in het centrum ook nadelen met zich mee, onder andere voor wat betreft het verkeer. “Zo rijden dagelijks zeer veel personenauto’s, vrachtauto’s en landbouwverkeer door het centrum en wordt hiervan ook veel gebruik gemaakt door fietsers en voetgangers.”

Enquête

De Dorpsraad probeert nu via een enquête de mening van zoveel mogelijk inwoners van Rijsbergen en andere gebruikers van de Sint Bavostraat in kaart te brengen. Zo is zij benieuwd of haar achterban bijvoorbeeld vindt dat er te hard wordt gereden in de straat. Of deze voldoende veilig is voor andere weggebruikers dan bestuurders van auto’s, zoals fietsers en voetgangers. Ook wil de Dorpsraad Rijsbergen antwoord op de vraag welke maatregelen er genomen zouden kunnen worden om de veiligheid te vergroten. Daarnaast vindt zij het het van belang te weten of er voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn en of deze voldoende duidelijk te vinden zijn. Ook wil de Dorpsraad Rijsbergen onder meer antwoord op de vraag of de oversteekplaatsen zodanig zijn ingericht, dat hiervan veilig gebruik gemaakt kan worden. De enquête is te via www.dorpsraadrijsbergen.nl en op de Facebookpagina van Dorpsraad Rijsbergen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief