<p>Het 60-jarig bruidspaar Buiks-de Beer.</p>

Het 60-jarig bruidspaar Buiks-de Beer.

(Foto: FOTO HELEEN VERBURG)

Frans Buiks en Cor de Beer vieren 60-jarig huwelijk

WERNHOUT - “Volgens mij durf jij niet alleen naar huis,” fluisterde Frans Buiks destijds in het oor van Cor de Beer terwijl hij met haar in zijn armen over de dansvloer zweefde. Vanaf dat moment hebben ze elkaar niet meer losgelaten, met als gevolg dat ze gisteren hun 60-jarig huwelijk vierden.


DOOR CHARLES LUIJTEN

“Dat hebben we weten bereiken door meer te geven dan te nemen,” zegt de op 24 september 1935 in Rijsbergen geboren Frans Buiks. Pa Gerrit en Anna van Loon voerden op Oekel een agrarisch bedrijf, en zo kort aan de Belgische grens hield Buiks er daarnaast nog een niet onaardig bijbaantje op na voor extra inkomen. Pa Buiks smokkelde in de oorlogsjaren ’40-’45 bij het leven. Hij liet op dit terrein zelfs de beroemde Bredase smokkelkoning John Braspenning als het ware een poepie ruiken. Tussen de bedrijven door presteerden Gerrit Buiks en vrouwlief het ook nog dertien kinderen op de wereld te zetten.

Jawoord

Toen de ooievaar voor de eerste keer op Oekel neerstreek, bezorgde deze Frans over wie het in dit verhaal gaat. En over zijn op 9 juli 1932 in Wernhout geboren vrouw Cor de Beer, dochter van Marijn de Beer en Mieke Sprenkels die ook nog voor een zusje zorgden. Frans en Cor gaven elkaar 14 juni 1961 het jawoord ten overstaan van de ambtenaar der burgerlijke stand van de gemeente Zundert en pastoor Rombouts van de Wernhoutse parochie O.L. Vrouw Altijddurende Bijstand. Er ging natuurlijk eerst wel het een en ander aan vooraf.

Gebakken

Toen Frans 15 jaar oud was, verlieten zijn ouders met de hele bups smokkelgat Oekel en gingen zij in Bosschenhoofd boeren. Frans bezocht in Roosendaal de landbouwschool met het doel om zijn vaders voorbeeld te volgen. In het weekend zocht hij ontspanning in Roosendaal, danszaal Erato was zijn favoriete stek. Het is ook de plek geweest waar hij zijn huidige vrouw, de drie jaar oudere Cor de Beer op zijn 22ste heeft opgeduikeld. Na zijn ogen goed de kost te hebben gegeven vroeg hij haar ten dans en na een paar rondjes fluisterde hij in haar oor: “Ik denk dat jij niet graag alleen door het donker naar huis fietst.” Het zat tussen de twee meteen gebakken. Vier jaar later stapten ze in het huwelijksbootje. “Wij waren het eerste paar dat in zaal Benelux de bruiloft vierde,” zegt Frans Buiks.

Proper

Frans en Cor zetten de boerderij van (schoon)vader aan de Lentsebaan voort. “Ik ben veertig jaar melkveehouder geweest. De twee zoons die we kregen hebben die, nadat ik gestopt ben, omgezet in een kwekerij,” zegt Frans die zich op diverse fronten heeft ingezet voor de gemeenschap. Cor hield het bij het huishouden. Zuiverheid en properheid staan bij haar hoog in het vaandel. Voor enkele jaren terug veegde zij nog de lange oprit naar de boerderij. Ook verzorgde zij negen jaar lang haar zwaar hulpbehoevende moeder. Een ware hobby van haar is lezen, voor Frans is dat biljarten. Het diamantenpaar is gezegend met een goede gezondheid. Het gedenkfeest van zestig jaar huwelijk is afgelopen maandag kalmpjes verlopen. De situatie die corona met zich mee heeft gebracht liet het helaas niet toe om er een feest van te maken zoals we ons dat hadden voorgesteld,” besluit Cor. 

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/zundert&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Tractorchauffeur

Alphen

filiaalleid(st)er

Drunen

Baliemedewerker

Roosendaal

vakantiebezorger Altena Nieuws

Andel, Veen, Nieuwendijk, Wijk en aalburg, Sleeuwijk

Baliemedewerker

Roosendaal