Foto: Krijn ten Hove

Zundert gaat langzaam aan weer open

ZUNDERT - Vrijdag 14 januari was een dag waar vrijwel volledig ondernemend Nederland naar uitkeek. De eerste persconferentie van het nieuwe kabinet en er werd verwachtingsvol uitgekeken naar de invloed van de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuijpers, op de maatregelen. Het werd een avond met gemengde gevoelens.

Veel was al uitgelekt, de winkels zouden open mogen, op afspraak was het gerucht, de horeca diende gesloten te blijven. De één blij en de ander teleurgesteld. Overdag zelf was er veel bedrijvigheid hoe met de uitkomsten om te gaan. De horeca zocht al vroeg op de vrijdag morgen contact met burgermeester Joyce Vermue met de boodschap: ‘wij gaan open en hoe gaan we dat regelen?’ “Nog dezelfde middag zaten we aan tafel”, vertelt Rob Hereijgers van Lokaal 104. “We wilden dit weekend open en kregen de toezegging dat een opening op zaterdag tussen 9 en 17 uur gedoogd werd. Het was minder dan we wilden maar de snelle reactie en medewerking gaven ons het gevoel dat ook het gemeente bestuur inziet dat de maatregelen niet langer houdbaar zijn.”


De horeca greep deze mogelijkheid aan openden massaal hun deuren. “In de ochtend was de opkomst laag, wat ook de verwachting was, maar nu (het is rond half twee als we zijn etablissement bezoeken - red.) zit de zaak vol, uiteraard binnen de richtlijnen die er nog altijd zijn.” Als we hem de volgende dag bellen kijkt hij blij terug. “Vanaf half één tot 5 uur heeft het vol gezeten ook het terras. Het was boven verwachting. De mensen die kwamen gaven ook aan te komen om ons te ondersteunen. En dat is heel motiverend. ik hoop dat we als horeca nu ons statement gemaakt hebben een aan hebben getoond dat het ook kan.”

Niet essentiële winkels

Voor de niet essentiële winkels was de boodschap tijdens de persconferentie positiever dan verwacht. Ze mochten volledig open, dus zonder afspraken, met die restrictie van 1 bezoeker per 5 m. “Maar dat is voor de winkels hier niet zo’n groot probleem. We hebben ruimte zat”, vertelt Henry Meulemans van Dubbel D schoenen. Samen met zijn vrouw Anita heeft hij op vrijdagavond na de persconferentie een flesje wijn opengetrokken. “We mogen weer, al zijn we natuurlijk teleurgesteld dat onze collega’s van de Horeca nog niet open mogen en leven we ontzettend met hun mee.” In de ochtend was hij hoopvol gestemd maar tussen de middag viel de aanloop nog wat tegen. “Maar ook dat was wel te verwachten. Veel mensen, en dus geld, is naar België gegaan waar in de afgelopen weken wel alles open was. Dat is jammer.”

Ook blijdschap bij Sven Jansen, ondernemer van de Bruna in de Molenstraat. “Wij waren natuurlijk gedeeltelijk open voor het postagentschap maar mochten geen andere zaken verkopen. Dat is soms wel lastig voor klanten en ons. Maar nu mag het weer. We zijn blij de kanten weer te kunnen ontmoeten en te kunnenbieden wat ze zoeken.” Ook de dames van conceptstore Leut zijn blij al overviel de volledige opening ze wel. “We zijn eerst naar de groothandel geweest om spullen te halen, we hadden veel van de spullen uit de winkel naar onze Belgische vestigingen gestuurd omdat daar wel alles doorging”, vertelt Nomi Linders. De winkel is er klaar voor want tijdens de lockdown hebben ze de winkel volledig opgeknapt en geschilderd.

De drukte van winkelend publiek valt rond het middaguur in de Molenstraat nog wat tegen. De klanten die er zijn geven aan blij te zijn voor de ondernemers en om die reden ook gekomen te zijn. Velen blijven het nog altijd vreemd vinden dat in Nederland alles dicht was en enkele kilometers verderop over de grens alles open was: “het virus houdt niet op bij dat denkbeeldige lijntje” wordt meerdere malen gezegd.

Kamerplanten

Waar het wel al vanaf het begin druk was, was bij Tuincentrum De Bosrand. Vader en dochter Gert en Ilse van Haaster kijken halverwege de dag al positief terug op deze dag. “Als de kerstboom eruit gaat wil men de kamer weer graag aankleden met kamerplanten. Dat kon vorig jaar al niet door de lockdown en nu ook niet. Maar gelukkig zien we ze nu weer binnen komen. Het is fijn om onze klanten te zien, we zien het als een klein feestje”, terwijl we her en der mensen met volle karren zien wegrijden.

Zundert gaat langzaam aan open, de retail gaat langzaam aan weer op stoom komen en hoopt daarbij dat de collega’s van de horeca weer snel op de rijdende trein kunnen springen!

Meest gelezen

Meest geliket

Wielrenner naar ziekenhuis na aanrijding 4 22/5
Fietsster naar ziekenhuis na val 22/5
Proosten op nieuwbouwwijk De Tuinderij 23/5
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief