Foto: Charles van Campenhout

Weer uitreiking van Cultuurprijs Zundert

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - In Zundert wordt komende maand voor de eerste keer sinds 2016 weer de Cultuurprijs Zundert uitgereikt. Dat gebeurt op vrijdag 8 februari 2019 door cultuurwethouder Twan Zopfi in De Weeghreyse in Rijsbergen.


De laatste keer dat de Cultuurprijs Zundert werd uitgereikt, ging deze naar Stichting Rotor in Zundert (foto). Na deze uitreiking van de Cultuurprijs Zundert over het jaar 2015, in april 2016, besloot de organisatie de stekker uit het evenement te trekken. "De prijs is gezien de geringe respons en het lage aantal aanmeldingen overbodig geworden', zo stelde Barry Joosen, de toenmalige voorzitter van de Stichting Cultuurprijs Zundert, destijds. Ooit had Rijsbergen een heuse Cultuurprijs, maar die stierf na de gemeentelijke herindeling een stille dood. In 2011 werd het initiatief nieuw leven ingeblazen. Ook in 2012, 2013 en 2014 werden cultuurprijzen uitgereikt. In 2015 werd besloten om er een tweejaarlijkse uitreiking van te maken. Een besluit waarop in het Zundertse nauwelijks op zou zijn gereageerd.

Opvolger

Als opvolger van de 'oude' Cultuurprijs is in maart 2018 de Cultuurprijs 'Goede Grond' gelanceerd. De naam verwijst naar de vruchtbare bodem in de gemeente Zundert op cultureel gebied en het is het uiteraard een verwijzing van Van Gogh, die uit deze grond is voortgekomen en zich later als kunstenaar ontwikkelde. De Cultuurprijs wordt overhandigd aan degene die een uitzonderlijke prestatie op het gebied van cultuur in Zundert heeft geleverd. De prijs is een blijk van waardering voor de kwaliteit van het werk van de prijswinnaar, maar kan ook worden ingezet ter stimulering van talent. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 500 euro en een uniek kunstwerk (ter waarde van 500 euro) dat speciaal voor deze gelegenheid is ontworpen.

Special prestaties

Na een intensieve tijd van voorbereiding vindt zoals gezegd op 8 februari de uitreiking plaats. De prijs wordt niet meer jaarlijks uitgereikt. Dit gebeurt pas op het moment dat er speciale prestaties zijn geleverd. Hiermee krijgt de prijs volgens de Stichting Cultuurprijs Zundert meer het karakter van een onderscheiding en doet het meer recht aan het Zundertse culturele leven. Sinds maart 2018 konden nominaties gestuurd worden naar de stichting. Uit deze nominaties zijn nu twee prijswinnaars aangewezen.

Cultuurnetwerkavond

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Cultuurnetwerkavond in museum De Weeghreyse in Rijsbergen. Voor deze avond worden kunst- en cultuurvertegenwoordigers van de hele gemeente Zundert uitgenodigd. Het thema van de avond betreft de culturele mogelijkheden rond de Napoleonsroute.De Stichting Cultuurprijs Zundert wil deze avond een aanzet geven om de culturele mogelijkheden rondom dit thema te verkennen. Op deze manier kunnen dwarsverbanden ontstaan tussen de diverse kunst- en cultuur disciplines. De muzikale omlijsting van de avond wordt verzorgd door Vera Hartman and Co.

Aanmelden

De avond in De Weeghreyse begint om 19.30 uur. Vanwege het beperkt aantal plaatsen is aanmelden raadzaam. Dit kan door te mailen naar J.Backx@zundert.nl o.v.v. Cultuurprijs. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Natuursteen bewerker

st Michelsgestel

Operators m/v 2-3 ploegendienst

Raamsdonksveer

vakantiebezorgers Altena Nieuws

Dussen, Hank, Veen, Wijk en Aalburg

Algemeen Coordinator

Tholen

Caravan monteur

Rucphen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief