Foto: Addo Sprangers

Partijen in de clinch over uitvoering raadsbreed akkoord Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Ondernemend Platteland, D66, OPZ en Lokaal Perspectief plaatsen hun handtekeningen (nog) niet onder het inmiddels door alle partijen bereikte raadsbreed akkoord. Dat melden zij in een persverklaring.

Volgens de vier partijen is er met de andere drie partijen - CDA, VVD en Dorpsbelangen - discussie over de uitvoering van het akkoord. CDA, VVD en Dorpsbelangen zouden er, net als formateur Hans Verbraak, op staan dat de wethouders in de nieuwe coalitie door hen worden geleverd. Voor Ondernemend Platteland, D66, OPZ en Lokaal Perspectief reden om (voorlopig) af te zien van ondertekening van het raadsbreed akkoord.

Inhoud

"In de afgelopen weken zijn alle zeven partijen van gemeente Zundert, samen met (in)formateur Hans Verbraak, aan de slag gegaan om uiteindelijk samen een raadsbreed akkoord weg te kunnen leggen", zo melden de vier partijen. "Deze periode is er constructief en sterk samengewerkt op de inhoud van het akkoord. Maar, nu het einde in zicht is, blijkt dat niet iedereen zich kan vinden in de uitvoering hiervan. Ondernemend Platteland, D66, OPZ en Lokaal Perspectief zouden graag het brede draagvlak terug vinden in het college."

Hoofdlijnen

"Na de verkiezingsuitslag konden we er niet meer omheen: Zundert wil een raadsbreed akkoord. Vol goede moed zijn daarom de zeven partijen samen gaan zitten om dit te kunnen realiseren. En met succes: het raadsbreed akkoord ligt er. Het is een mooi stuk waar alle zeven partijen hun invloed op hebben uitgeoefend. Het bevat, op hoofdlijnen, een aantal zaken waarmee we samen de komende vier jaar aan de slag moeten gaan."

Kwaliteit

"Ondanks er nu een mooi akkoord ligt, konden de partijen en de formateur het niet eens worden over de uitvoering hiervan. Waar de huidige coalitie, en de formateur, willen dat de wethouders door de drie partijen met het meeste aantal stemmen worden geleverd, waren Ondernemend Platteland, D66, OPZ en LP van mening dat bij een raadsbreed akkoord de wethouders van alle, ondertekende, partijen zouden kunnen komen, waarbij kwaliteit  belangrijker moet zijn dan politieke achtergrond."

Geen optie

"Nadat bleek dat dit voor CDA, VVD, Dorpsbelangen en de formateur absoluut geen optie was, is er door Ondernemend Platteland, D66, OPZ en Lokaal Perspectief besloten het raadsbreed akkoord niet mee te tekenen. Dit wil echter niet zeggen dat we het akkoord niet ondersteunen. De wereld verandert, maar de vraag zal blijven: verandert Zundert mee?"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief