Het koor in actie in 1988.
Het koor in actie in 1988. Foto: archief Zanggroep Belcanto

Zanggroep Belcanto uit Wernhout viert 40-jarig bestaan

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

WERNHOUT - Veertig jaar jong 'and still going strong'. Dat geldt zeker voor Zanggroep Belcanto uit Wernhout, al komen de meeste leden vandaag de dag van buiten het dorp. Op zaterdag 20 oktober viert het gezelschap zijn 40-jarig bestaan met het zingen van de H. Mis en met een gezellig samenzijn met leden en oud-leden.

Veertig jaar is een flinke tijd, maar het maakt Zanggroep Belcanto nog niet tot het oudste koor van Wernhout. Die eer is weggelegd voor Sursum Corda, dat beschikt over een heren- en dameskoor. Dat laatste was ook de reden van oprichting van Jongerenkoor Wernhout op 27 mei 1978 door de toenmalige pastoor Van de Goorbergh en leerkracht De Jong van de plaatselijke basisschool. Dat jongerenkoor was vooral bedoeld voor de twaalfplussers die de basisschool verlieten, maar nog niet oud genoeg waren om toe te treden tot een heren- of dameskoor, weet Sandra Broosus van Zanggroep Belcanto.

Moderner jasje

Het op kerkelijke liederen gerichte Jongerenkoor Werhout bleef bestaan, al onderging het in 1997 wel een naamswijziging. Dat had deels te maken met de stijgende leeftijd van de leden. Onder de nieuwe naam Zanggroep Belcanto - letterlijk vertaald 'mooi gezang' - werd echter meteen ook de weg ingeslagen naar een meer hedendaags repertoire. Psalmen en kerkelijke liederen werden voortaan in een wat moderner jasje gestoken.

Herkenbaar

"Dat was mede te danken aan de komst van dirigent Piet Koeken 26 jaar geleden", vertelt Sandra Broosus. "Hij is de man achter het Jongerenkorenfestival en ging mensen benaderen om op bekende melodieën Nederlandse teksten te schrijven voor Belcanto. We hebben bijvoorbeeld een hele mis in de stijl van Abba en ook de Back Street Boys zijn al eens voorbijgekomen. Hun liedjes zijn voor ons vertaald naar een Nederlandse kerkelijke tekst. Dat maakt het heel herkenbaar. Al wil dat niet zeggen dat we de originele Engelstalige nummers bij gelegenheid niet durven te brengen, hoor. Verder gebruiken we musicalnummers, bijvoorbeeld uit Soldaat van Oranje. Laatst op het Jongerenkorenfestival hebben we nog een nummer uit The Lion King gedaan."

Bestuur

Zanggroep Belcanto telt op dit moment zo'n twintig leden, in leeftijd variërend van 40 tot 65 jaar oud. Sandra Broosus: "We zijn van oorsprong een jongerenkoor. Bij andere jongerenkoren komt het voor dat iemand die de leeftijd van 25 jaar bereikt vriendelijk doch dringend wordt verzocht om het koor te verlaten. Die insteek hebben wij nooit gehad. Daarom hebben we leden die inmiddels al veertig jaar lid zijn van het koor." Eveneens bijzonder aan Zanggroep Belcanto is het ontbreken van een bestuur. "Zelf vervul ik de rol van penningmeester", vertelt Sandra Broosus. "Als bekend gezicht in de gemeenschap krijg ik vaak vragen of verzoeken, maar ieder koorlid zit in een commissie met eigen taken. Bij het nemen van beslissingen heeft dat nog nooit problemen opgeleverd. Wij draaien op eigen kracht en dat gaat al veertig jaar goed. Omdat we geen echte verenigingsstructuur hebben, komen we niet in aanmerking voor ondersteuning door de gemeente. Wel krijgen we van de kerk een bijdrage om de toetsenist te kunnen betalen."

Mond-tot-mondreclame

De leden van Zanggroep Belcanto kennen een zomer- en wintertenue. In de zomer is dat een combinatie van een witte broek en een donkerblauw kledingstuk. In de winter wordt de witte broek vervangen door een spijkerbroek. "Een bewuste keuze", aldus Sandra Broosus. "Door de kleurkeuze is er wel sprake van één geheel, maar kan ieder voor zich bepalen wat hij of zij koopt. Naar eigen keuze en naar eigen portemonnee." Opvallend is dat Zanggroep Belcanto weinig leden uit Wernhout zelf kent, al komen de meeste leden wel uit de gemeente Zundert. Vooral mond-tot-mondreclame doet hierbij haar werk. "Toen Zanggroep Agera Rijsbergen werd opgeheven, maakten veel koorleden de overstap naar Belcanto. Die brachten later ook weer nieuwe leden mee. Nee, het echte Wernhoutse is er bij ons wel uit", aldus Sandra Broosus. Maar Wernhout alleen is natuurlijk ook een vrij kleine vijver om in te vissen. "Tegenwoordig zijn mensen gelukkig bereid om een stukje te rijden voor hun hobby. Vroeger bleef je zingen in je eigen kerk, maar dat is niet meer het geval."

Bijzonder

Terugblikkend op veertig jaar Belcanto passeren bijzondere momenten de revue. De keer bijvoorbeeld dat er tv-opnames werden gemaakt van een optreden van Belcanto. "Je bent je bewust van alle camera's om je heen en denkt wel vier keer na over wat er tijdens een repetitie soms misgaat. Heel stressvol. Net als het moment dat er nog iemand naar huis werd gestuurd om snel even een ander T-shirt aan te trekken omdat het andere teveel zou afleiden." Soms ook liggen diepte- en hoogtepunten wel heel erg dicht bij elkaar. "Bij een koorlid dat aan de gevreesde ziekte is overleden zijn we als afscheid nog bij haar thuis komen zingen. Haar verlies was een dieptepunt. Aan de andere kant was het ook heel bijzonder dat als groep te hebben mogen doen. Dat maakt het ook weer tot een hoogtepunt."[l]

Jubileumviering

Op zaterdag 20 oktober vindt de jubileumviering van Zanggroep Belcanto plaats. Op 27 mei 2018 was het precies 40 jaar geleden dat deze werd opgericht. De H. Mis - die door leden en oud-leden gezongen gaat worden - begint om 19.00 uur in de kerk van Wernhout. Iedereen is van harte welkom voor een gezellig samenzijn na de viering bij Café Van T in Wernhout. Oud-leden kunnen zich nog aanmelden via e-mail belcanto.koor@gmail.com of via tel. (076) 5970992 of (076) 5962718.

Jongerenkoor Werhnout in 1982.
Zanggroep Belcanto anno 2018. FOTO'S ARCHIEF ZANGGROEP BELCANTO


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief