Het duurt wel enkele jaren voordat een beginnende muzikant in het orkest van Con Amore kan meespelen.
Het duurt wel enkele jaren voordat een beginnende muzikant in het orkest van Con Amore kan meespelen. (Foto: Ed de Rooy)

Zundertse accordeonvereniging Con Amore klaar voor jubileumconcert

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Het is precies vijftig jaar geleden dat de toen bijna 25-jarige Jan Evers in De Schroef (nu CultuurCentrum Zundert) accordeonvereniging Con Amore opricht. Hij wordt dirigent en blijft dat tot hij in 2011 het stokje overdraagt aan Jan-Hubert Janssens. Op 1 december wordt het 50-jarig jubileum van Con Amore met een groots concert gevierd.


Iedereen weet wel wat een accordeon is. In de volksmond wordt het instrument ook wel een trekharmonica genoemd. Je kunt er heerlijk bij meezingen, vooral die Oudhollandse liedjes. Echter, een accordeon is veel meer dan dat. Je kunt er een heel verschillend repertoire, van klassiek tot modern, mee ten gehore brengen. En je kunt het instrument dus ook in verenigingsverband bespelen. Anno 2018 heeft Con Amore nog zo'n 25 leden. Elk muziekstuk bestaat uit meerdere partijen. Zo kent Con Amore een eerste, tweede, derde en vierde partij, een baspartij en één of twee electroniumpartijen. Plus verschillende slagwerkpartijen. Wekelijks wordt er gerepeteerd. Vroeger bij Romantica, tegenwoordig bij café De Valk.

Springlevend
Een accordeon is bepaald geen gemakkelijk instrument om te bespelen. Zo heb je rechts het klaviergedeelte en links de basknoppen. Tussen beide delen bevindt zich de luchtbalg. Een accordeonist moet goed kunnen multitasken: de melodie spelen met de rechterhand op het klavier, met de linkerhand drukt hij op de knoppen voor de bas-akkoorden en tegelijkertijd moet hij ook nog de balg zodanig bewegen dat er een mooi geluid uit komt. Het duurt dan ook wel enkele jaren voordat een beginnende muzikant in het orkest kan meespelen, zo vertelt voorzitter Johan Cockx uit Wernhout. Johan is al vanaf de oprichting van de vereniging lid, samen met nog drie anderen. Helaas maakt oprichter Jan Evers het 50-jarig jubileum niet meer mee, hij is in april van dit jaar overleden. Johan vertelt dat de vereniging nog springlevend is, ook al zouden er best wat leden bij mogen komen, vooral ook jongeren. De huidige ledengroep komt voor een groot deel uit de gemeente Zundert maar ook vanuit de regio Breda zijn mensen lid van Con Amore. Samen vormen ze een hechte groep die ook lief en leed met elkaar deelt. Jaarlijks geeft de vereniging meerdere concerten, onder meer een nieuwjaarsconcert en concerten in de lokale verzorgingshuizen. Ook neemt Con Amore jaarlijks deel aan het onderling muziektoernooi (OMT) met de andere muziekverenigingen uit de gemeente. Verder zijn er uitwisselingsconcerten en af en toe ook een concert in het buitenland. Elke twee jaar wordt deelgenomen aan het bondsconcours en elke twee jaar wordt een speciaal themaconcert verzorgd. De muziek van Con Amore is van een zeer hoog niveau. Landelijk gezien speelt men in de Eredivisie.

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief