Afbeelding
Foto: CV de Zaantaoze

De Zaantaoze zoeken de vernieuwing op

Door: Guus Arnouts Algemeen,Nieuws

WERNHOUT - In Wernhout zijn tijdens carnaval kinderen de baas. Maar om dat allemaal in goede banen te leiden is er een goed bestuur nodig die alles tot in de puntjes regelt. Ronald Martens zit al twaalf jaar in het bestuur, waar van zes jaar als voorzitter. Wat staat Wernhout dit carnaval te wachten?

Als we Ronald Martens van CV de Zaantaoze spreken zijn de voorbereidingen voor het tonpraten in volle gang. "Een erg succesvol evenement waarbij ieder jaar toch een aantal bekende namen in de ton weten te zetten", vertelt Ronald. Dit jaar zwaait Prins Faas de Eerste de scepter over het Zaantaozelaant waar het motto 'Trekkes Aon Den Bel!' voor carnavaleske input moet zorgen. De prins wordt geassisteerd door politie Raf, nar Wouter en boer Jurre. Samen met het bestuur gaan ze deze carnaval op tournee door Wernhout en brengt de Raad van Elf een bezoek aan Zundert en de optocht in Achtmaal. "Die uitwisseling met onze buren vinden we altijd heel belangrijk", vertelt Ronald. "We worden altijd met open armen ontvangen en andersom zien we de Raad van Elf van Achtmaal en Raad van Tig van Zundert vaak terug bij onze eigen optocht. Een mooie uitwisseling."

Nieuwe optochtimpulsen
Het carnavalsbestuur wil de optocht wat kindvriendelijker maken en een stukje uitbreiden, vertelt Ronald. "De laatste jaren rijden er vaker zuipkarren mee. Hartstikke gezellig, maar we gaan vanaf dit jaar beter controleren. Geen alcohol meer op de wagen en hopelijk gaat de muziek een tandje zachter." Het bestuur is volgens hem altijd op zoek om de optocht uit te breiden. "We zijn een paar jaar geleden gestart om ook het aantal loopgroepen in de optocht te promoten." Ook gaan de groepen van de Sint Jozefschool aan de slag met een wagentje. "Dat optochtje trekt vrijdag rond de school, maar we hopen natuurlijk dat deze creaties ook in onze optocht op maandag mee gaan rijden."

Uit de oude doos
Ook aan de ouderen en zieke Zaantaoze wordt gedacht. "Helaas kunnen we tegenwoordig niet makkelijk aan persoonsgegevens van Wernhoutenaren in het ziekenhuis of van ouderen krijgen. Hiervoor hebben we speciaal een oproep geplaatst via onze mediakanalen. En dat bleek erg succesvol." Zo succesvol dat de Raad van Elf in twee groepen op de vrijdag voor carnaval op huisbezoek gaat. Verder wordt er achter de schermen hard gewerkt om het historisch bewustzijn van carnavallend Wernhout op te monteren. "Op dit moment wordt ons archief gedigitaliseerd", legt Ronald uit. "Ook de carnavalskranten zullen straks online te lezen zijn, zodat iedereen die nog eens oude herinneringen op wil halen dat via onze website kan doen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief