Eerste stappen op weg naar Dementievriendelijk Zundert
Een dementievriendelijke gemeenschap. Het is een streven waarop in Zundert inmiddels flink wordt ingezet.
Een dementievriendelijke gemeenschap. Het is een streven waarop in Zundert inmiddels flink wordt ingezet. (Foto: Pixabay)

Eerste stappen op weg naar Dementievriendelijk Zundert

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Een dementievriendelijke gemeenschap. Het is een streven waarop in Zundert flink wordt ingezet. Sinds april werkt een werkgroep, waarin tal van geledingen uit de Zundertse samenleving zijn vertegenwoordigd, op initiatief van de Gemeente Zundert hard aan de totstandkoming van een Dementievriendelijk Zundert.


Dat laatste is geen overbodige luxe, zo maakt Kees Schijvenaars, voorzitter van de werkgroep en senior beleidsmedewerker zorg en welzijn bij de Gemeente Zundert, duidelijk. "Momenteel wonen er in Zundert zo'n 400 personen met dementie. De prognose is dat dit aantal de komende jaren flink zal toenemen. Naar 470 personen in 20120, 550 personen in 2025, 650 personen in 2030, 780 personen in 2035 en 890 personen in 2040. Het raakt niet alleen de mensen met dementie zelf maar ook familieleden, partners en vrienden. Zij zijn de mantelzorgers. Het beleid van de overheid is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, dus de zorg komt vooral op hun schouders terecht. Dat legt een enorme druk op die mantelzorgers en de totale gemeenschap".

Taboe

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Het is dus niet ondenkbeeldig dat iemand in uw omgeving hiermee te maken heeft. Mensen met dementie, maar ook hun partners en mantelzorgers, kunnen het lastig vinden om mee te blijven doen met dagelijkse activiteiten buiten de deur. Gevolg is dat ze geïsoleerd kunnen raken en vaker thuis blijven. Via een dementievriendelijke gemeenschap kunnen ontmoetingen worden gestimuleerd en kan het taboe van dementie worden doorbroken. "Want dat het best nog een taboe is, daar zijn we ook al wel achter gekomen", zegt ondernemer Frank van de Klundert, die als lid van de werkgroep vooral een verbindende rol tussen de verschillende partijen heeft. "Mensen durven er niet snel open over te zijn".

Bewustwording

Belangrijk speerpunt van de werkgroep is dan ook om Zundertenaren bewust te maken van het fenomeen dementie. Daarom is er een netwerk in het leven geroepen, bestaande uit onder meer ondernemersvereniging, ervaringsdeskundigen, KBO, Stichting Welzijn Zundert (SWZ), sportverenigingen, De Zonnebloem, Avoord en detailhandel. Kees Schijvenaars legt uit hoe de werkgroep, die al meerdere keren bij elkaar is gekomen, te werk gaat. "Aan de hand van een tiental door Alzheimer Nederland geformuleerde doelstellingen hebben we besloten een aantal activiteiten op te pakken. Zo gaan we in de media periodiek aandacht schenken aan dementie, onder meer via een maandelijkse rubriek in de Zundertse Bode. Inwoners krijgen via deze weg meer informatie over dementie: hoe dit te herkennen en hoe hiermee om te gaan".

Training

"De verschillende organisaties in Zundert krijgen vanuit dezelfde insteek een professionele training vanuit dementievriendelijk.nl", vertelt Frank van de Klundert. "Baliemedewerkers van winkels bijvoorbeeld leren hoe je dementie kunt onderkennen. Hoe moet je ermee omgaan? Stel dat een dame elke dag wc-papier bij jou komt kopen in de winkel. Je kunt je dan afvragen of het wel goed met haar gaat. Nu is het nog vaak zo dat mensen zich bij 'een vermoeden van' afwenden van de situatie. Bij een grotere bewustwording pakken mensen eerder hun verantwoordelijkheid op. Door bijvoorbeeld een vermoeden van dementie te melden. Na het volgen van de training is duidelijk waar je dat dan moet doen. De workshop biedt handvatten".

DemenTalent

En daar blijft het niet bij. Kees Schijvenaars: "We hopen dit jaar nog ook te kunnen aansluiten bij DJA voor het houden van wandelactiviteiten voor mensen met dementie. Daarnaast gaan we aan de slag met DemenTalent, een initiatief dat in Etten-Leur heeft gedraaid en heel succesvol is gebleken. Hierbij gaat het om het benutten van de talenten van mensen met dementie. Wat kan iemand nog wél? Iemand die bijvoorbeeld heel goed kan voorlezen bezoekt dan bijvoorbeeld scholen en instellingen om zich op dat punt in te zetten".

Uitrollen

Na Zundert is het de bedoeling dat het concept van de dementievriendelijke gemeenschap straks ook wordt uitgerold naar de andere kerkdorpen van de gemeente Zundert. "Het vergroten van het bewustzijn, daar draait het om", benadrukt Kees Schijvenaars nog maar eens een keer. "Hoe willen we de komende jaren als gemeenschap met dementie dealen?"

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>