Jan Koetsenruijter (Stichting Hartveilig Zundert) en Frank van de Klundert bij de AED bij Dock 75.
Jan Koetsenruijter (Stichting Hartveilig Zundert) en Frank van de Klundert bij de AED bij Dock 75. (Foto: Addo Sprangers)

AED's op bedrijventerreinen dankzij deal tussen BKZ en Stichting Zundert Hartveilig

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Snel ingrijpen bij een hartstilstand is van levensbelang. Een automatische externe defibrillator (AED) binnen handbereik kan het hartritme bij een hartstilstand snel herstellen. In de gemeente Zundert neemt het aantal AED-apparaten dan ook in rap tempo toe. Sinds deze week hangt er ook eentje bij Dock 75 Bedrijvencentrum Zundert aan de Industrieweg.


Het is het resultaat van de in 2015 afgesloten overeenkomst tussen Bedrijvenkring Zundert (BKZ) en Stichting Zundert Hartveilig. Bij dit convenant, dat beide partijen voor de duur van vijf jaar verbindt, werd overeengekomen dat elk jaar op kosten van de BKZ een kast met AED-apparaat zou worden geplaatst. Met het nu geplaatste AED-apparaat bij Dock 75 liggen de partijen wat dat betreft mooi op koers: het is het vierde uit de overeenkomst voortvloeiende apparaat dat inmiddels is gerealiseerd. Eerder werden AED-apparaten geplaatst op bedrijventerrein Hofdreef bij Drukkerij Bergamo & Havando, op bedrijventerrein De Waterman bij Stukadoorsbedrijf Van Baal en op bedrijventerrein Beekzicht bij Bouwbedrijf Havermans.

Bedrijventerrein

BKZ is van mening dat op elk bedrijventerrein in de gemeente Zundert een automatische externe defibrillator (AED) voorhanden moet zijn. Dat is dan ook als voorwaarde in de deal tussen BKZ en Stichting Zundert Hartveilig opgenomen. "Voor het vijfde AED-apparaat is officieel nog geen locatie bepaald", stelt Frank van de Klundert namens BKZ. "Maar bedrijventerrein Molenzicht ligt nu voor de hand. Dat zou ook passend zijn, want als BKZ hebben we daar genoeg leden. Bij Mencia Sandrode hangt weliswaar een AED-apparaat, maar de school is gedurende vakanties natuurlijk dicht".

Snelheid

Bestuurslid Jan Koetsenruijter van Stichting Zundert Hartveilig toont zich dolblij met de uitbreiding van het aantal AED-apparaten in de gemeente Zundert. "Hoe meer AED's in ons verspreidingsgebied, hoe gunstiger het is om slachtoffers van een hartstilstand snel hulp te kunnen bieden. Het vergroot de overlevingskans van 10% tot al snel 50% of 60%. De combinatie van een AED en goede en snelle reanimatie is levensreddend. Driekwart van alle gevallen van hartfalen is een hartritmestoornis, en die is alleen op te lossen via een AED. Snelheid is daarbij geboden. Bij een hartstilstand moet voor de grootste overlevingskans binnen zes minuten een AED worden ingezet. Wanneer bij een gezond iemand binnen zes minuten reanimatie plaatsvindt, zijn de restverschijnselen vaak zelfs nihil".

HartslagNu

Inmiddels zijn er verspreid over de gemeente Zundert zo'n vijftig AED's, weet Koetsenruijter. "Helaas heeft een aantal bedrijven in de gemeente zich nog niet aangemeld bij HartslagNu, het reanimatieoproepsysteem in Nederland. Via een app worden vrijwilligers die kunnen reanimeren op basis van hun GPS-locatie gealarmeerd. De vrijwilliger wordt gevraagd hierbij rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan, of eerste de openbare AED in de directe omgeving op te halen en dan ter plaatste te gaan. In de gemeente Zundert hebben zich al zo'n 400 vrijwilligers aangemeld. Op die manier hopen we altijd iemand in de buurt te hebben als dat nodig is.

Wat is een AED?
Een AED is een apparaat waarmee men een elektrische schok aan het hart kan toedienen, wanneer er sprake is van levensbedreigende hartritmestoornissen. Een ingebouwde computer analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of het noodzakelijk is een stroomstoot toe te dienen. Het apparaat geeft de burgerhulpverlener via een ingebouwde computerstem opdracht om een stroomstoot toe te dienen of te starten met hartmassage en mond-op-mondbeademing. De AED leidt de burgerhulpverlener op een veilige wijze door de reanimatie heen tot professionele hulpverleners het van hem of haar overnemen. Een overzicht van de beschikbare AED's in de gemeente Zundert is te vinden via https://zunderthartveilig.nl/aeds/.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES