Vernieuwing op Rijsbergse Vliegerdagen

RIJSBERGEN - Nieuwe demonstraties, nieuwe technieken en nieuwe creaties. Bij de Rijsbergse Vliegerdagen op 20 en 21 augustus draait alles om vernieuwing. “Ons evenement mag nooit telkens een kopij van het voorgaande jaar worden”, zegt René Baremans, voorzitter van de Stichting Rijsbergse Vliegerdagen.


Aan één ding echter wordt niet getornd: de snoepdropping voor de kinderen. “Dat succesnummer gaan we echt niet schrappen”, vervolgt hij. Al zal er ook op andere onderdelen herkenning zijn. Baremans: “Als Sneeuwwitje ontbreekt bij de ‘special shapes’ van de Zeven Dwergen, komen kinderen meteen vragen waar ze is. De schildpad is inmiddels een vaste waarde. Drie jaar geleden hing voor de eerste keer een mannetjesschildpad in de lucht, vorig jaar kwam daar een vrouwtjesschildpad bij en voor dit jaar is de komst van een aantal kleine schildpadjes aangekondigd. De vliegeraars verzinnen telkens weer andere dingen. Heel bijzonder zijn ook de vishengels met de daaraan bevestigde banieren: wuivende bomen, paddenstoelen, noem maar op. Het is alsof je door een bos wandelt.”

Balletvliegeren Zaterdagavond vindt vanaf 21.30 uur het nachtvliegeren plaats, waarbij verlichte vliegers worden opgelaten. Vanaf 20.00 uur is er een amusementsprogramma met onder andere vendelzwaaiers en Japanse trommels. Daarnaast is er hoog bezoek van de prinsessen Elsa en Anna, met wie de kinderen op de foto kunnen. Niet te missen op zondag is het optreden van de doedelzakspelers van Breda City Pipes and Drums om 15.00 uur en het zogeheten ‘balletvliegeren’ waarbij vier, zes of acht vliegers synchroon vliegen.

Drumbox Ook spectaculair is het vliegeren met zogenaamde drumboxen. Dit zijn zeshoekige en kleurrijke vliegers die zijn ‘uitgevonden ‘ door de Nederlandse vliegeraars Jan Grandia en Dick Toonen. “Het leuke is dat ze in een muur zijn te stapelen”, vertelt René Baremans. “Al is dat weer een Duits idee dat verwijst naar de Berlijnse Muur. Het sloeg echter meteen aan, zowel in de wereld van de vliegersport als bij het publiek. Wie krijgt de meeste vliegers in een muur gezet en wie krijgt de meeste de lucht in? Daar gaat het om bij het drumbox vliegeren."

Wereldrecord Vorig jaar werd tijdens de Rijsbergse Vliegerdagen een record van 58 vliegers gevestigd, maar in Duitsland werd in het najaar alweer 88 vliegers gehaald. "Komende zondag om half drie gaan we hier een officieus wereldrecord proberen te vestigen met honderd vliegers. Een heel spektakel. Je hebt namelijk niet alleen honderd vliegeraars nodig, maar ook veertig man om de muur tegen te houden. Het minste zuchtje wind kan namelijk roet in het eten gooien. Misschien hebben we straks wel twee records. Met honderd vliegers op het veld hebben we in ieder geval ook meteen de grootste knoop." FOTO RENÉ BAREMANS 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief