Afbeelding

Buurtschap Stuivezand gaat stapelen met ‘Inventaris’

Algemeen

ZUNDERT – Het had niet veel gescheeld of het ontwerp van Gijs Martens (25) en Ton van Beek (38) had dit jaar niet meegereden in het Bloemencorso van Zundert. “We hadden onze kaarten eigenlijk ingezet op buurtschap Molenstraat, maar daar werden we niet gekozen. Later belde Buurtschap Stuivezand of we mee wilden doen aan de open inschrijving. Daar hebben we wel even over moeten nadenken, maar we zijn er vol enthousiasme ingegaan én we zijn uiteindelijk gekozen”, vertelt Gijs.

Met het ontwerp is Buurtschap Stuivezand dit jaar verzekerd van een opvallende wagen. In het ontwerp staan namelijk meubels centraal: héél véél meubels. Vrijwilligers van Stuivezand zijn inmiddels druk bezig om onder meer houten stoelen, tafels, bedden, bureaus en kastjes te verzamelen. “We hebben er inmiddels ongeveer driehonderd en dat moeten er zeker negenhonderd worden”, geeft Ton aan. Samen vormen alle meubelstukken de wagen ‘Inventaris’.

Roerig Met ‘Inventaris’ staat Buurtschap Stuivezand stil bij het roerige leven van de wereldberoemde Zundertse schilder Vincent van Gogh. De kunstenaar verhuisde in zijn 37-jarige leven zeker 39 keer. Hij woonde onder meer in de Britse plaatsen Londen en Ramsgate,Tilburg, Dordrecht, Etten, Drenthe, Nuenen, Antwerpen en in de Franse plaatsen Arles en Auvers-Sur-Oise. “Hij verkaste ook binnen die plaatsen vaak. Dat betekent dat hij vaker dan één keer per jaar verhuisde”, geeft Gijs aan. Vaak huurde Van Gogh een kamer boven een lokaal café. Zo maakte hij in 1888 het schilderij ‘De slaapkamer’ van zijn woonruimte in het Franse Arles. Het vele verkassen kenmerkt de rusteloosheid die Van Gogh ervoer. Met ‘Inventaris’ staan Gijs en Ton daar bij stil.

Woonplaatsen De meubels die in ‘Inventaris’ worden gestapeld komen uit één van de oude woonplaatsen van Van Gogh. Het grootste gedeelte van de ingezamelde stukken komt uit de gemeente Zundert, maar ook uit plaatsen als Tilburg, Etten-Leur en Nuenen. Een buurtgenoot van Stuivezand heeft zelfs een paar meubeltjes uit Londen gehaald op het adres waar Van Gogh woonde. “De maquette is inmiddels af. Dat betekent dat we binnenkort met een aanhanger naar België en Frankrijk rijden om in plaatsen waar Van Gogh woonde meubels te zoeken die op de wagen kunnen”, vertelt Ton. De ontwerpers noemen ‘Inventaris’ bewust een project. Elk ingezameld meubelstuk krijgt een labeltje waarin staat waar bijvoorbeeld de tafel of stoel vandaan komt en of er ook een verhaal aanhangt. Al deze objecten komen in een boek te staan.

Kolkende bewegingen Samen vormen alle meubelstukken een massa die doet denken aan de kolkende bewegingen waarmee Van Gogh schilderde. Aan de bovenkant van de wagen komen dahlia’s in de kleuren paars, rood, oranje en roze. Alle meubels slaat het buurtschap op in een grote loods. Gijs en Ton zijn aangenaam verrast door de objecten die zij binnenkrijgen. “Er staan echt mooie meubels tussen. Zo kregen we laatst nog een antiek stoeltje binnen”, vertelt Gijs. De komende tijd heeft het buurtschap nog vele tafels, stoelen en andere meubelstukken nodig. Die kunnen –mits de basis van hout- is worden ingeleverd bij Buurtschap Stuivezand. Gijs en Ton zijn tevreden als het project is voltooid. In de wagen zit geen beweging. “Wij kiezen ervoor om het publiek op een andere manier te imponeren.” De ontwerpers achten de kans groot dat er in ‘Inventaris’ minimaal één meubelstuk zit waar Van Gogh gebruik van heeft gemaakt. “Er zitten stoelen bij van 125 jaar oud, daar kan hij best nog op heeft gezeten”, besluit Gijs. FOTO MONIQUE JANSEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief