Wethouder Zopfi met enkele statushouders
Wethouder Zopfi met enkele statushouders Foto: Ad Boemaars

Taalcafé moet statushouders helpen inburgeren

Door: Amy Klaverveld Algemeen

ZUNDERT - Stichting Welzijn Zundert (SWZ) heeft maandag in Zundert officieel het Taalcafé geopend, gericht op de inburgering van statushouders. De stichting gaat hiermee nog verder aan de slag. Dat doet zij naar aanleiding van een beleidsnotitie van de Gemeente Zundert.

Volgens Ad Boemaars, directeur van SWZ, heeft het tot nu toe aan voldoende tijd ontbroken om migranten verder te laten komen het integratieproces. Om statushouders goed in de Zundertse maatschappij in te burgeren, is een driestappenplan van kracht. Eerst is er huisvestiging welke de Gemeente Zundert regelt. Daarna komt SWZ om de hoek kijken. Zij zorgt voor stap twee: de begeleiding van statushouders en het hen wegwijs maken in Nederland en Zundert. Nu pakt de stichting ook stap drie aan: het inburgeren. "We hadden tot nu toe geen tijd voor de laatste stap. De begeleiding van de migranten vroeg alle tijd van ons en onze vrijwilligers."

Taalcafé

Boemaars vertelt dat migranten veel hulp nodig hebben. "We helpen ze bijvoorbeeld met het op orde krijgen van de financiën, met het verzorgen van de administratie en met de regelgeving rond het aanvragen van een uitkering". Volgens de directeur is het erg belangrijk dat de statushouders wegwijs worden gemaakt. Zo leren ze makkelijker de Nederlandse gewoonten en gebruiken. De stichting heeft alleen niet genoeg vrijwilligers om dit vloeiend te laten verlopen.

Taalmaatjes

SWZ werkte al met taalmaatjes. "De statushouders leren door de taalmaatjes sneller Nederlands. Het is een-op-een, dus na een half jaar moeten de taalmaatjes verder naar een andere migrant. Als de taalmaatjes wegvallen, kunnen de migranten naar het Taalcafé komen." Het nieuwe project moet ervoor zorgen dat de statushouders hun Nederlandse taal verbeteren maar het heeft ook een sociaal aspect. "Het is de bedoeling dat er verschillende culturen samenkomen. De migranten komen zelf al uit verschillende landen. Met de Nederlanders en hopelijk ook arbeidsmigranten erbij zal het een gemengde club worden," aldus Boemaars. Het Taalcafé wordt het eerste anderhalf uur begeleid door professionals, zij ondersteunen de vrijwilligers die naar het café komen. Daarna mag iedereen nog blijven zitten als ze willen. "Ik hoop dat er een hoop vriendschappen ontstaan."

Proef

SWZ is van plan om nog veel meer acties te ondernemen. Zo is er op vrijdag 21 september een lopend buffet in de Annatuin. Deelnemers nemen daar zelf een gerecht mee naartoe. "Zo krijg je verschillende gerechten uit verschillende culturen. Ook is het weer een gelegenheid om aan de sociale kringen van de statushouders te werken." Volgens de directeur is het allemaal nog even afwachten hoe de plannen uitpakken. "Het is zeker nog een proef en ik hoop dat het goed aanslaat. Er is volgens mij wel vraag naar."

Het Taalcafé wordt eens in de twee weken worden gehouden in café zaal Het Wapen van Zundert aan de Katerstraat 17 van 19.00 uur tot 20.30 uur. Het Taalcafé is gratis te bezoeken. Meld je aan als gesprekspartner via e-mail a.huijbregts@swzundert.nl of tel. (076) 5972200. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief