Enkele kaarten en foto's van locatie Achtmaalseweg 111 te Zundert.
Enkele kaarten en foto's van locatie Achtmaalseweg 111 te Zundert.

Heemkundekring De Drie Heerlijkheden organiseert: 'Waor komde gij vandaon?'

Sport en vereniging

RIJSBERGEN - Een vraag waarop Heemkundekring De Drie Heerlijkheden op zondag 20 januari in De Koutershof te Rijsbergen een antwoord kan geven. Tijdens hun jaarlijkse activiteit nemen zij u mee terug naar het verleden van bijvoorbeeld uw huidige woonlocatie of van uw geboortehuis. Maar er is nog meer te zien en te ontdekken die dag.

In het begin van de 19e eeuw is men begonnen met het maken van het huidige kadaster. Dit leidde tot de eerste kadastrale kaarten van zo rond 1830 en de eerste kadastrale nummers. Inmiddels is er zeer veel gebeurd in de gemeente Zundert; aankopen, verkopen, aanleg infrastructuur, ruilverkaveling, uitbreiding van de vijf kerkdorpen en nog veel meer. Van de oorspronkelijke kadastrale nummers is niet veel meer overgebleven. Dankzij het archief van het Kadaster is het mogelijk om vanuit het heden terug te gaan naar het begin van de 19e eeuw om op deze wijze de geschiedenis van uw locatie te achterhalen. Als u dit onderzocht wilt hebben kom dan 20 januari naar De Koutershof in Rijsbergen en breng zoveel als mogelijk is kadastrale gegevens mee.

Recentelijk hebben enkele vrijwilligers van de Heemkundekring onderzoek gedaan naar de locatie Achtmaalseweg 111 te Zundert. Voor deze locatie hebben de initiatiefnemers recentelijk een prijs toegekend gekregen vanuit de landelijke prijsvraag “Brood en spelen”. Een prijsvraag waarin boeren en andere grondeigenaren in Brabant, Overijssel en Gelderland werden opgeroepen om met vernieuwende ideeën te komen voor het platteland en dan met name voor vrijkomende agrarische gebouwen. De locatie Achtmaalseweg 111 moet een boerenerf worden waar van alles is te leren over tuinieren en het vroegere boerenleven. Een plek waar vitale ouderen wonen, die helpen met het bijhouden van de tuin. Aan de Heemkundekring werd door de initiatiefnemers de vraag gesteld om te komen met voorstellen voor een passende historische naam. Na onderzoek in het archief van het kadaster hebben zij voorstellen gedaan richting de initiatiefnemers André Braspenning en architectenbureau van Ad Schoenmakers. Een mooi resultaat van een stukje onderzoek door de Heemkundekring.

Maar er is die dag meer te zien. De genealogen van de Heemkundekring nemen u mee terug naar de geschiedenis van uw familie. Stambomen zijn te raadplegen op die dag. Maar ook bidprentjes en een aantal klassenfoto’s van de vijf kerkdorpen worden er tentoongesteld. Kortom een middag om meer te weten te komen over de geschiedenis van uw omgeving en van uzelf. Zondag 20 januari vanaf 11.00 tot 16.00 uur in de Koutershof te Rijsbergen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief