Afbeelding
Foto: Charles Luijten

Cupido sloeg toe tijdens Halfvastenbal

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Piet van den Broek en Net van der Velden vormen sinds afgelopen week een diamanten paar. Zestig jaar geleden, op 16 april 1959, stapten ze eerst het gemeentehuis en daarop aansluitend de Zundertse Trudokerk binnen om elkaar het jawoord te geven.

Piet van den Broek en Netje van der Velden waren respectievelijk 24 jaar en 22 jaar oud toen zij destijds de grote stap zetten. Achter zestig jaar huwelijk schuilt natuurlijk een heel verhaal.

Timmerman

Netje van der Velden zag op 17 januari 1937 het levenslicht aan de Bredaseweg 38 in Zundert, Piet van den Broek kwam 10 september 1937 aan de Heikant - onder Sprundel - ter wereld. Netje en twee broers van haar vormden met pa en ma de familie van der Velden. Van het drietal was Netje de jongste. Een gelijk aantal kinderen telde het gezin Van den Broek, waar het precies andersom was, met dien verstande, dat Piet het middelste kind was. Toen hij de schoolbanken verliet, werkte Piet thuis tot zijn 15de thuis op het gemengd bedrijf dat zijn ouders er op na hielden. Hierna verdiende hij zijn geld bij verschillende bedrijven. Als timmerman bij aannemer Gebroeders Havermans, in Zundert beter bekend als 'den Duts', ging Piet uiteindelijk met pensioen. Netje van der Velden zocht het in huishoudelijke werkzaamheden en zou die gaan doen bij een tante van haar in Rijsbergen, te weten de familie Noorden. Een ander werkadres voor haar huwelijk met Piet heeft ze niet gehad.

Verliefd

Piet was een liefhebber van biljarten en ging op zondag daarvoor meestal met enkele kameraden op stap, zo ook met halfvasten 1954 (enkele zondagen voor Pasen). Gestart werd bij café De Kouter van Mien Daemen in Rijsbergen. Van daaruit ging het die middag verder van kroeg naar kroeg, totdat zaal Victoria van Nil Havermans ( café De Pelikaan) als eindpunt werd bereikt. Op dat moment was daar het Halfvastenbal. Piet stak er zijn hoofd binnen en waagde een walsje met Netje van der Velden. Het tweetal dreigde daarbij uit de bocht te vliegen maar Piet had haar zo stevig vast dat hij Netje nooit meer heeft losgelaten.

Ooievaar

Het toen nog jonge stel zou twee jaar later trouwen. De bruiloft werd aan huis bij de ouders van Netje gevierd. Ze zouden er na afloop ook slapen en niet meer weggaan. Zij gingen, met andere woorden, inwonen bij de ouders van Netje. In augustus van hetzelfde jaar 1959 kwam de ooievaar langs en bracht een zoon. Ze noemden hem Kees. In 2016 werd verhuisd naar De Hof waar het echtpaar dus nog altijd woont. Het diamanten paar dat thuis door burgemeester Leny Poppe-de Looff werd gefeliciteerd is een kleindochter, kleinzoon en twee achterkleinkinderen rijk waarop ze enorm trots gaan. Samen met de overige familie werd het glas op de bereikte mijlpaal geheven op Tweede Paasdag.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief