Hoofdma, Frank Pellens overhandigt cheuque aan Piet van der Linden.
Hoofdma, Frank Pellens overhandigt cheuque aan Piet van der Linden. Foto: Cees Martens

Schenking voor Stichting Mitrata van Gilde Sint Joris

Door: Janny Mathijssen Sport en vereniging

RIJSBERGEN - Gilde Sint Joris en vele andere gilden waren in vroeger tijden een van de organisaties die zich inspande voor de minderbedeelden.Tegenwoordig is dit minder nodig of hebben overheden deze taken voor een groot gedeelte overgenomen. Toch zijn er nog vele goede doelen waar financiële steun van harte welkom is.

Gilde Sint Joris heeft deze traditie sinds een aantal jaren weer inhoud gegeven. Dit wordt gedaan door aan een vereniging of stichting of een persoon, uit RIjsbergen, die op zijn of haar beurt een goed doel behartigen, een geld bedrag te doneren. Volgens de Caert, het oudste document uit 1707 van de heroprichting van het gilde, dienen de leden van het gilde te oefenen met de kruisboog. Net als vroeger moeten zij verplicht tijdens het seizoen, vijftig vrije banen en zes rotten schieten. Voor iedere vrije baan en rot moet een bedrag betaald worden. Voor iedere vrije baan en rot die niet geschoten wordt dient een boete betaald te worden. Verder moet ook een bedrag betaald worden voor een geschoten roos. Aan het eind van het jaar wordt het totaal bedrag door de deken schatbewaarder vastgesteld.


Doel
Het gilde stelt de bestemming vast van het goede doel van dat jaar vast. Dit jaar is het de Stichting Mitrata, Nepal, waar Piet van der Linden, uit Rijsbergen, persoonlijk bij betrokken is en waar hij regelmatig naar toegaat. Hij beteed daar met name aandacht aan een kindertehuis met school. Veel kinderen van dit tehuis zijn weeskinderen of van arme gezinnen. Veel kleding, maar ook andere praktische hulpmiddelen, worden bekostigd met giften zoals van Sint Joris. Het gilde wenst Piet van der Linden veel succes met zijn activiteiten in Nepal.
Het gilde is gehuisvest aan 't Rijkepad te Rijsbergen. Iedereen die een kennis wilt maken met het gilde en haar tradities is van harte welkom om op donderdagavond een kijkje te komen nemen. U bent van harte welkom. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief