Een impressie van de plannen voor het dorpshart van Krabbendijke. BEELD GEMEENTE REIMERSWAAL
Een impressie van de plannen voor het dorpshart van Krabbendijke. BEELD GEMEENTE REIMERSWAAL Foto: Beeld: gemeente Reimerswaal

Plan voor vernieuwen centrum Krabbendijke

Door: Britta Janssen Algemeen

KRABBENDIJKE - Voor Krabbendijke is een plan in ontwikkeling om het centrum flink op te knappen. "Dat is hard nodig, want het gebied is verouderd", vertelt een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal. "Het winkelbestand krimpt de laatste vijf jaar en we hopen met deze impuls voor het centrum verdere krimp te voorkomen of eventueel het aantal winkels te laten groeien."

De gemeente Reimerswaal werkt al maanden aan het plan voor de herinrichting van het centrum. "Dat doen we in samenspraak met inwoners en ondernemers", aldus de gemeentewoordvoerder. Het schetsontwerp voor het gebied is woensdagavond gepresenteerd in dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke. "Met ruim zestig aanwezigen was het een mooie opkomst. De mensen zeiden positief verrast te zijn door het ontwerp. De avond heeft wel kleine aandachtspunten opgeleverd, maar er zijn geen grote veranderingen nodig in het ontwerp." Daarmee kan de gemeente de plannen definitief maken, zodat de gemeenteraad erover kan beslissen.

Parkeren
Een belangrijk onderdeel van de herinrichting is het veiliger maken van het gebied door de verlichting te verbeteren en de openbare ruimte overzichtelijker in te richten. "Mensen klagen over de parkeerdrukte voor de supermarkt. Oversteken vinden ze dan onveilig." Automobilisten parkeren nu her en der en de gemeente wil meer structuur aanbrengen in de parkeervoorzieningen. Op de hoek van de Dorpsstraat en Johan Willem Frisostraat, achter de vijver, wil Reimerswaal een huis slopen om er een parkeerterrein met 23 plaatsen in te richten. "Het zal wennen zijn als er niet meer voor de supermarkt geparkeerd kan worden, maar het maakt het centrum wel minder rommelig." Daarbij is er ook parkeerruimte bij de kerk aan de Dorpsstraat, naast de supermarkt. Dit moet beter zichtbaar worden. "Hiervoor willen we de muren rond het kerkterrein weghalen. De kerkgemeente staat hier positief tegenover. Zo betrek je het kerkplein ook meer bij het centrum."

Vijver
In het vernieuwde centrum is de auto straks te gast - automobilisten moeten een gepaste snelheid aanhouden - en ligt de bestrating op één niveau. Drempels en stoepranden verdwijnen om het gebied beter toegankelijk te maken. Met verrijdbare plantenbakken krijgt het centrum een groenere uitstraling en blijven de ruimtes beschikbaar voor markten en evenementen. Met onder meer bankjes bij de vijver en bomen, moet het centrum uitnodigen tot verblijf. "Zo willen we ook toeristen, zoals fietsers, aantrekken." De vijver speelt daarbij een belangrijke rol. In de plannen krijgt deze een metamorfose. "De vorm blijft hetzelfde, want de vijver heeft cultuurhistorische waarde voor het dorp. Het is ooit een drinkput geweest." Door de grond rondom uit te graven en bankjes en trapjes te maken, komen de vijverranden beter uit. "We willen het waterpeil iets verhogen, zodat de vijver vanuit het hele centrum zichtbaar is." Het is de bedoeling de fontein te behouden. "Wellicht krijgt die een nieuw jasje."

Planning
Als de gemeenteraad de plannen goedkeurt, hoopt de woordvoerder dat de werkzaamheden halverwege dit jaar kunnen beginnen. Het werk duurt waarschijnlijk zo'n halfjaar. "Het wordt gefaseerd en in overleg met de ondernemers uitgevoerd."
 Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief