Bij de Westerscheldeoever bij Rilland komt een belevingspunt.
Bij de Westerscheldeoever bij Rilland komt een belevingspunt. Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Eddy Westveer

Dijk bij Rilland krijgt belevingspunt

Door: Britta Janssen Algemeen

RILLAND - Natuurliefhebbers kunnen vanaf volgend jaar zeehonden en vogels spotten bij de Rillandse Westerscheldeoever. Hier wordt buitendijks een belevingspunt met verrekijkers gerealiseerd.

Waterschap Scheldestromen legt in de Westerschelde acht strekdammen aan ter hoogte van Bath en drie ter hoogte van het bedrijf Limagrain bij de Zimmermanweg bij Rilland. De strekdammen moeten zorgen voor meer natuurontwikkeling. Dat is de aanleiding voor de realisatie van het belevingspunt.

Slib

Door de strekdammen blijft er meer slib liggen bij de rivieroever en daarin kunnen planten en dieren leven. Dat trekt vogels aan. Daarnaast liggen op deze locatie in de Westerschelde vaak zeehonden op de platen.

Toerisme

De provincie Zeeland wil 100.000 euro investeren in de ontwikkeling van het belevingspunt, maar wil niet het onderhoud voor haar rekening nemen. Omdat het waterschap dit ook niet als haar taak ziet, is de gemeente Reimerswaal gevraagd het onderhoud op zich te nemen. Daartoe is ze bereid, op voorwaarde dat het bouwwerk haar eigendom wordt. "De voorziening versterkt het toerisme", stelt wethouder Kees Verburg van de gemeente Reimerswaal. “Wandelaars en fietsers op de dijk kunnen vanaf het belevingspunt de natuur bekijken.”

Onderhoud

Daarbij hoeft het onderhoud volgens de wethouder niet veel te kosten. De gemeente gaat uit van duizend euro per jaar. “Het belevingspunt wordt gemaakt van beton en cortenstaal en is daardoor onderhoudsarm.” Reimerswaal verwacht dat pas over twintig jaar groot onderhoud nodig is.


 

Een impressie van het belevingspunt.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief