Uitvaartbegeleider Bianca Tange.
Uitvaartbegeleider Bianca Tange. Foto: Erica van Strien

Uitvaartzorg kun je maar een keer goed doen

Door: Erica van Strien Algemeen

Bianca Tange (44) haalde na haar studie social work ruim twee decennia voldoening uit het werken in de kinderopvang. Tegenwoordig leidt zij haar eigen onderneming in de uitvaartbranche en draagt als uitvaartleider zorg voor een persoonlijk afscheid. Over die bijzondere carrièreswitch zegt ze zelf: “Als uitvaartbegeleider combineer je praktische hulp met zorgzame aandacht voor mensen. Waar nodig neem je ze bij de hand in wat er allemaal op hen af komt in een moeilijke tijd.” 

Bianca ging niet over een nacht ijs. In de kinderopvang begeleidde ze de laatste tien jaar als manager teams op locaties. “Door bezuinigingen in het werkveld kwam ik steeds verder van de werkvloer af te staan. In die periode verloor ik verschillende dierbaren en zo kwam ik in aanraking met de uitvaartzorg. Het kwartje viel en ik besloot de opleiding Uitvaartondernemer aan de Nationale Handelsacademie (NHA) te volgen. In 2018 startte Bianca haar onderneming Eigen Stijl Uitvaartzorg. Ze huurde de locatie aan de Logistiekweg 7 als uitvaartcentrum. Eind vorig jaar nam ze het pand over en gaf het een sfeervolle metamorfose. Ze zet de ontvangst- en afscheidsruimte voort onder de naam Walchers Uitvaartcentrum.

Samenwerking

In de afgelopen jaren is het aantal uitvaarten fors toegenomen. Bovendien wilde Bianca zich ook als ondernemer bezig houden met het ontwikkelen van vernieuwingen binnen de branche. “Om ook voor mezelf balans te houden tussen het begeleiden van uitvaarten, het ondernemerschap en mijn privéleven, heb ik samenwerking gezocht met mensen die mijn visie op een persoonlijk afscheid delen en meedenken.”
Het team is uitgebreid met uitvaartleiders Sjaak de Bruijn, Anja Scheijbeler (tevens overledenenverzorger) en ritueelbegeleider Anneke Duvekot-Bimmel. “Een overledenenverzorger geeft - desgewenst in samenspel met nabestaanden - piëteitsvolle verzorging aan overledenen. Een ritueelbegeleider verzorgt de inhoudelijke kant van een ceremonie en ondersteunt de familie van de overledene bij het vormgeven aan een uitvaart. De uitvaartleider brengt de uitvaart volgens de afspraken met de nabestaanden ten uitvoer. We begeleiden de nabestaanden naar het crematorium of de begraafplaats en leiden de afscheidsdienst.”

Ontwikkeling

Samenwerking zoekt Bianca ook als het gaat om het verder uitwerken en ontwikkelen van de bedrijfsfilosofie. Zo ontwikkelde ze een ‘duurzame kistenlijn’ om een steentje bij te dragen aan een circulaire economie en zocht contact met verschillende recyclingbedrijven in de regio. “In alles wat ik voor mijn werk ontwikkel, probeer ik duurzaam en betaalbaar met elkaar te verbinden. Veel mensen zijn onderverzekerd en daar worden ze vaak pas mee geconfronteerd op het meest verdrietige moment in hun leven. De recyclingbedrijven leveren gerecycled hout aan. Met zorgorganisatie Emergis en de penitentiaire inrichting ben ik een samenwerkingsverband aangegaan voor het maken van kisten van gerecycled hout.”
Tot het werk van een uitvaartbegeleider behoort ook het voorzien in voorlichting en informatie. “We verzorgen presentaties op aanvraag. Het onderwerp staat vaker op de agenda. Wij zijn daar blij mee, want we vangen daarmee veel onzekerheid en onwetendheid op.”

Intens contact

“Het mooie van dit beroep is het kortdurende, intense contact dat ook weer eindig is. Enkele weken na de uitvaart ronden we af met een evaluatiegesprek. Soms heb ik zelf meer tijd nodig om gebeurtenissen te laten zakken. Bijvoorbeeld als ik bij iemand kom die ongeneeslijk ziek is en we de persoonlijke wensen bespreken. Dan stap ik naar buiten in de wetenschap dat ik een bijzonder mens maar één keer in leven ontmoet. Zulke gesprekken verwerk ik door een extra rondje boulevard te doen. Het is een prachtig beroep en geeft ongelooflijk veel voldoening, maar je kunt uitvaartzorg maar één keer goed doen.”

PASPOORT

Naam: 
Bianca Tange (44)

Woonplaats:

Koudekerke

Burgerlijke staat:

Gehuwd

Opleiding:

Social Work en
Uitvaartondernemer (NHA)

Hobby’s:

Afspreken met vrienden en vriendinnen, shoppen, terrasje pakken, fietsen, lezen, onze hond

Bianca Tange


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief