Cees en Willemijn van den Bos.
Cees en Willemijn van den Bos.

Voorgedragen burgemeester Cees van den Bos: ‘Goes is een kans die ik niet kan laten lopen’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Hij is het niet, maar Cees van den Bos klinkt al aardig ingeburgerd als Goesenaar. De burgemeester van Urk is voorgedragen als burgervader van Goes en hij blijkt de gemeente goed te kennen. “Ik heb een Schouws accent, want ik ben geboren en getogen op Schouwen-Duiveland, maar ik hou van Goes en kan niet wachten om er aan de slag te gaan”, vertelt de 43-jarige Van den Bos. “Ik heb op de havo gezeten in Goes en er meerdere stages gelopen. Met mijn gezin bezoek ik Goes ook regelmatig. De gemeente heeft zoveel plussen dat ik deze kans niet kon laten lopen”, zegt hij over de vacature die vrijkwam nadat Margo Mulder in juni vertrok als burgemeester van Goes.

De Goese gemeenteraad heeft Cees van den Bos donderdagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester. Naar verwachting wordt hij per 1 februari 2024 benoemd.

‘Verve’

Voor de zoektocht naar een opvolger voor Mulder was de profielschets die de gemeenteraad heeft opgesteld leidend. ‘Ook de inbreng van inwoners is erin opgenomen’, staat in een persbericht van de gemeente Goes. Van de zeventien sollicitanten past Van den Bos in de ogen van de gemeenteraad het beste bij het profiel. ‘Hierin wordt gevraagd om een aansprekend persoon met uitstraling en natuurlijke autoriteit, iemand die mensgericht, open en benaderbaar is én Goes met verve kan vertegenwoordigen tussen de inwoners en in de bestuurlijke netwerken.’

‘Humor’

De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Frans van der Knaap, noemt Van den Bos ‘doortastend, empathisch en analytisch sterk’. ‘Hij heeft een plezierige omgang met mensen en een goed gevoel voor humor. Wij zien in hem een enthousiaste en betrokken bestuurder die zich als burgervader voor alle Goesenaren wil inzetten. Een echte verbinder die met gevoel en toewijding invulling zal geven aan het burgemeesterschap in Goes.’

Roots

Cees van den Bos is getrouwd met Willemijn en vader van zes kinderen; Leander, Lieke, Marit, Meike, Emke en Vera. Hij is geboren in Bruinisse. “Ik heb technische bedrijfskunde en bestuurskunde gestudeerd.” Hij begon zijn loopbaan als gemeentelijk beleidsadviseur en in 2014 maakte hij de overstap naar het gemeentebestuur. Van 2014 tot 2020 was hij wethouder namens de SGP in de gemeente Schouwen-Duiveland. In die functie begon Van den Bos na te denken of het burgemeestersambt bij hem zou passen. “Je staat dan boven de partijen en dat leek me mooi. Ik zet me graag in voor rust en eenheid. Mensen om me heen zeiden ook dat mij dat zou liggen.” In 2020 verliet hij Zeeland om burgemeester te worden van Urk. “Daar heb ik mooie dingen mogen doen.” Van den Bos maakt zijn termijn van zes jaar niet vol als hij wordt benoemd in Goes en vertrekt dan al relatief snel uit Urk. “Het was een moeilijk besluit, maar Goes is voor mij een unieke kans. Deze kans komt maar één keer. Dat gaf de doorslag. En mijn gezin en ik willen graag terug naar onze roots.” Daarbij is er met de burgemeesterstermijn van zes jaar volgens Van den Bos zelden een goed moment om over te stappen. “Als ik nu niet had gesolliciteerd, was Goes vermoedelijk over zes tot acht jaar weer open gekomen. Dan zou ik net een stap hebben gezet in Urk en zou ik bij een andere gemeente met precies hetzelfde dilemma geconfronteerd worden. Dan zou Goes onmogelijk zijn.”

Uitdagingen

Van den Bos vindt het een eer dat hij is voorgedragen als burgemeester van Goes. “Ik ben ontzettend gemotiveerd om in Goes aan de slag te gaan. De gemeente ligt in zo’n mooie omgeving en de economische dynamiek boeit me enorm. Goes heeft een centrumfunctie waardoor er veel gedaan moet worden aan bestuurlijke samenwerking en dat doe ik graag. Als wethouder in Schouwen-Duiveland was er ook al veel samenwerking met Goes.”
Een andere uitdaging noemt hij burgerparticipatie meer gestalte geven in de gemeente. “Ook dat vind ik mooi, want ik verbind graag mensen.”
Als Van den Bos aan de slag gaat in Goes, verhuizen in ieder geval de vier jongste kinderen mee. “De oudste twee studeren in Rotterdam, maar het gezin gaat graag mee naar Goes. Ze zijn hier al bekend met de stad, het zwembad in het Omnium en de bibliotheek.”

Vervolg

De voordracht van Van den Bos wordt aangeboden aan de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Zijn benoeming is definitief zodra het Koninklijk besluit hiertoe getekend is. Waarschijnlijk wordt Van den Bos op 1 februari geïnstalleerd. “Het voelt echt goed dat ik ben voorgedragen. Ik hoop zo snel mogelijk met de inwoners kennis te maken. Dus tot binnenkort!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief