't Honk in Kapelle heeft zin in de textielrace.
't Honk in Kapelle heeft zin in de textielrace. Foto: Eva Wesdorp

Textielrace basisscholen is begonnen

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE/KRUININGEN – De textielrace is maandag begonnen. Tot en met donderdag 18 april houden tien Bevelandse en Thoolse basisscholen, ook in de gemeenten Kapelle en Reimerswaal, een wedstrijd om zoveel mogelijk oude kleding en ander textiel in te zamelen. Inwoners kunnen helpen en zo tegelijkertijd opruimen in huis. In Kapelle doet basisschool ’t Honk mee en in Reimerswaal de basisscholen de Zevensprong in Krabbendijke en De Eendracht in Hansweert.

Voorafgaand aan de textielrace hebben de kinderen tijdens een gastles van alles geleerd over het belang en voordeel van het opnieuw gebruiken en repareren van textiel. Na de gastles zijn de kinderen begonnen met het inzamelen van oude kleding en ander textiel om te hergebruiken. De school die het meeste inzamelt, wint een prijs. Het opgehaalde textiel wordt gerecycled.

Inwoners

Inwoners die in de buurt wonen van de deelnemende basisscholen kunnen tot 18 april makkelijk en gratis hun textiel thuis laten ophalen. Denk bijvoorbeeld aan oude truien, oude gordijnen en oude handdoeken. Zij kunnen hun textiel online aanbieden via de website www.textielrace.nl. Dat ruimt niet alleen lekker op, het helpt ook de school met deze wedstrijd. Als dank voor het online aanmelden ontvangen aanbieders van textiel kortingscodes voor verschillende duurzame merken. ‘Wanneer u uw textiel op een juiste manier inlevert, draagt u eraan bij dat er minder milieuschade is, er minder mensen onder slechte omstandigheden moeten werken en er meer textiel hergebruikt kan worden’, aldus de organisatie van de textielrace. Dit zijn het O.L.A.Z., een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering, en de Zeeuwse Reinigings Dienst (ZRD).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief