Martijn Vogelaar.
Martijn Vogelaar. Foto: Rijnhout Media

Boomgaarden staan in bloei; tijd voor wandel- en fietstochten

Door: Wesley Rijnhout Algemeen

KRABBENDIJKE/KAPELLE - Zaterdag (13 april) vindt de derde editie plaats van de Bloesemwandeltocht vanuit Krabbendijke. Vanuit het Fruitteeltmuseum in Kapelle is er zaterdag een bloesemfietstocht. Een week later is dit museum het startpunt van een bloesemwandeltocht door boomgaarden in bloei.

In Krabbendijke begonnen in februari de eerste voorbereidingen voor de tocht, vertelt de organisatie in de achtertuin van Adrie van Zweden. Die achtertuin is ook de boomgaard van fruitteler Martijn Vogelaar. 

Betuwe

Nadat Van Zweden een aantal jaar geleden in Zeeland kwam wonen en hier de bloesemwandeltocht miste die ze altijd in de Betuwe wandelde, zocht ze contact met Vogelaar. Hij vond het een goed idee en bracht Van Zweden in contact met Lia en Leendert van der Schoor, beiden actief bij de organisatie van de Krabbendijkse avondvierdaagse. 

Na een aantal avonden brainstormen met andere belanghebbenden was de eerste editie in 2021 een onverwacht groot succes met direct al ongeveer 350 deelnemers. Dit aantal verdubbelde een jaar later naar ruim zevenhonderd en de organisatie verwacht dit jaar nog meer deelnemers uit het hele land.

Boomgaarden

De route is hetzelfde als voorgaande jaren, vertelt Leendert. ‘’We hebben bekeken of we een andere route konden bedenken, maar we zitten vast aan de afstanden en willen door de boomgaarden kunnen lopen.’’ 

Voor wandelaars die nog nooit meegedaan hebben met de bloesemwandeltocht heeft Van Zweden de boodschap: “kom en geniet van het prachtige dat onze omgeving te bieden heeft. Van jong tot oud kan meewandelen, we hebben afstanden varierend van vijf tot dertig kilometer.’’

Peren

Martijn Vogelaar is fruitteler in Krabbendijke en teelt voornamelijk peren. Hij ziet in deze periode dagelijks hoe de fruitbomen mooi in de bloesems staan. Door de bloesemperiode doet de fruitteler mee aan de bloesemtocht. Hij stelt zijn boomgaarden open voor de wandelaars om de bloesems te kunnen ruiken. Dit jaar is het derde jaar dat Martijn Vogelaar als fruitteler meedoet aan de bloesemtocht.

Vogelaar verbouwt vooral peren en de drukste periode van de teelt is de oogstperiode. Op dat moment heeft hij zo’n 260 mensen in dienst om het fruit van de bomen af te halen. De rest van het jaar zijn ze met ongeveer zestig mensen bezig om de boomgaarden te onderhouden; snoeien, maaien en besproeien tegen onder andere schimmels en andere ziektes die het fruit en de oogst kunnen beschadigen. “Voor een mooi stuk fruit zijn we soms wel zestig uur in een week aan het werk.”

Martijn Vogelaar is de derde generatie in het bedrijf, dat in 1932 begon als akkerbouwbedrijf en door de jaren heen meer een fruitteeltbedrijf is geworden. Vogelaar Fruitcultures verhandelt het fruit dat ze telen in Nederland, maar exporteert ook een flink deel van de oogst naar het buitenland. De appels en peren van Vogelaar gaan de gehele wereld over.

Meer informatie

Inschrijven voor de bloesemwandeltocht vanuit Krabbendijke kan zaterdag vanaf 7.30 uur bij dorpshuis De Meiboom. Kijk voor meer informatie op
www.bloesemwandeltocht.nl. Meer informatie over de tochten vanuit Kapelle is te vinden op https://www.fruitteeltmuseum.nl/bloesemtochten.html.

Lia en Leendert van der Schoor en Adrie van Zweden van de Krabbendijkse tocht.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief