Presentatie leerlingen.
Presentatie leerlingen.

Leerlingen van de Isaac Beeckman Academie maken het verschil

Sport en vereniging

KAPELLE - “Van kaarsen gemaakt in oesters tot Boter Kaas en Eieren op een oude boomstam. Wij worden iedere keer weer verrast door de creativiteit van de leerlingen.” zegt Brechtje van der Feltz van Stichting Day for Change. “Wij leveren het lesmateriaal en geven gastlessen over wereldburgerschap en over duurzaam ondernemen. Daarna bedenken de leerlingen een bedrijfje waarmee ze geld kunnen verdienen. Ze maken een ondernemingsplan en presenteren dat tijdens een pitch. Wordt het plan goedgekeurd, dan krijgen ze zelf een microkrediet: cash geld om gelijk mee te beginnen.”

De Isaac Beeckman Academie doet dit jaar voor de eerste keer mee. Ze hebben ervoor gekozen om het project vakoverstijgend te doen. Aardrijkskundedocent Ruben Tissink: “De Day for Change Actie geeft betekenis aan het leren. Met een microkrediet zijn de leerlingen in staat om een maatschappelijk verantwoorde onderneming op te starten. De winst komt ten goede aan ondernemende mensen wereldwijd, een win-winsituatie dus!”

Project voor goed doel
Ook economiedocent Thijs Langedijk is erg te spreken over het project. “Behoorlijk wat leerlingen bij ons op school willen later zelf een bedrijfje oprichten. Er is geen betere manier om dit te leren dan door het zelf te ervaren. Zo worden niet alleen hun leercapaciteiten getoetst, maar ook vaardigheden als creativiteit, ondernemerschap en samenwerken in een groep en met de omgeving.” Henriette de Rooij, manager MKB bedrijven, legt uit waarom de Rabobank Day for Change steunt. “De Rabobank is een coöperatie. Dat betekent eigenlijk dat het een samenwerkingsverband is en dat we een deel van het geld dat we verdienen ook weer teruggeven aan de maatschappij. We zoeken vooral doelen op het gebied van duurzaamheid en ondernemerschap en willen mensen helpen hoe ze met hun geld kunnen omgaan.” Vorige week hebben de leerlingen hun plannen gepresenteerd. De microkredieten zijn toegekend en nu is het aan de leerlingen om hun mooie plannen te realiseren. We wensen hen heel erg veel succes de komende weken en hopen op een prachtige opbrengst voor de projecten in Oeganda en Malawi!Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief