Afbeelding

Poolse kinderen op bezoek in het Museum Tongerlohuys

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - ‘Thuis in Polen’ was de titel van de fototentoonstelling die in de Maand van de Geschiedenis te zien was in het Museum Tongerlohuys. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Forum Poolse Scholen in Nederland en de Poolse School Breda/Roosendaal. 

De tentoonstelling over Polen bestond uit 138 foto’s van kinderen uit 18 landen en 5 continenten. Ze stuurden hun vakantiefoto’s in Polen naar de wedstrijd van Forum Poolse Scholen in Nederland met het thema “Polen door de ogen van het Poolse kind”. Deze zomerfotowedstrijd richt zich op Poolse kinderen van 4 tot 18 jaar die buiten Polen wonen en wordt sinds 2014 georganiseerd. Initiatiefneemster is Gosia Lubbers-Dabrowska uit Roosendaal. In de wedstrijd deden ook een aantal Poolse kinderen van de Poolse School Roosendaal mee. Hoe kwamen deze foto’s in Roosendaal terecht? Thema van de Maand van Geschiedenis in oktober dit jaar was Oost-West. De medewerkers van het museum kwamen op het idee om een tentoonstelling over Polen in te richten. Jeanine Verster van het Tongerlohuys was één van de juryleden van deze wedstrijd die uiteindelijk heeft geholpen met het uitzoeken van de Top 10 mooiste foto’s van Polen.

De tweede tentoonstelling in het Museum was gewijd aan de Nederlandse prinses Marianne van Oranje. Deze prinses heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van het gebied Neder-Silezië in Polen waar ze woonde. Ze is daar nog steeds heel geliefd en men kan de route afleggen in de sporen van Marianne, prinses van Oranje.

Afgelopen zondag hebben een aantal Poolse kinderen waaronder de winnares van de fotowedstrijd uit Nederland, Julia Lonska van de Poolse School in Oss, deze tentoonstellingen maar ook de rest van het museum bezocht.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief