Afbeelding

VLP wil meer kroonringen in de dorpen: ‘Werkt beter in dorpen dan in de stad’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Als het aan Eric de Regt en Alex Raggers ligt, worden er meer kroonringen opgehangen in de dorpen van de gemeente Roosendaal. De twee VLP-leden hebben een verzoek daartoe ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Kroonringen worden gebruikt voor het ophangen van de plastic afvalzakken.

Kroonringen worden volgens de VLP-fractie vooral op een goede manier gebruikt in de dorpen. “Wat wij vernemen is dat Saver erg tevreden is over de snelheid waarmee zij het afval kunnen ophalen; zeer efficiënt. Door contactpersonen, in samenwerking met de lokale schooncoach, wordt goed gemonitord of zakken niet te vroeg worden weggehangen en daar wordt ook succesvol op geacteerd. Kortom, de kroonringen functioneren in ieder geval in de dorpen perfect.”

Bijkomend voordeel van de kroonringen is dat de zakken niet wegwaaien of stuk gaan, waardoor er geen zwerfafval in de leefomgeving terechtkomt. “Wij hebben vernomen dat de wethouder heeft toegezegd dat ringen, die in de stadswijken worden verwijderd waar het systeem niet altijd even goed werkt, naar de dorpen zullen gaan, aangezien daar dus vraag is naar meer ringen.” 

Maar, dat is volgens de VLP nog niet gebeurd, terwijl er alleen al in Wouw zo’n vijftig nieuwe kroonringen nodig zijn. “Na een aantal jaren moeten ook op sommige plekken kroonringen, die stuk gegaan zijn, worden vervangen. Daarnaast breiden de dorpen ook uit met nieuwe wijkjes en in de buitenwijken en het buitengebied kan het systeem nog worden geoptimaliseerd door hier en daar een ring te verplaatsen of bij te plaatsen. Ook vanuit andere dorpen bereiken ons dergelijke signalen.”

Raggers en De Regt willen dan ook weten van het college of zij zich kan vinden in hun mening dat kroonringen, bij juist gebruik, een meerwaarde hebben bij het aanbieden en ophalen van het plastic afval. “Bent u bereid het tekort aan kroonringen op plekken waar het prima functioneert (zoals in de dorpen) aan te vullen naar behoefte?”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief