Burgemeester Han van Midden bracht ook vorig jaar een bezoek aan het oorlogsmonument in Roosendaal
Burgemeester Han van Midden bracht ook vorig jaar een bezoek aan het oorlogsmonument in Roosendaal Archieffoto: Danny van den Aarsen

Roosendaalse Dodenherdenking met herdenkingsroutes en online herdenking

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De Nationale Jongerenherdenking Roosendaal en de gemeente Roosendaal hebben dit jaar de handen ineengeslagen voor de jaarlijkse Dodenherdenking. De herdenking bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Zo zijn er tot en met zondag 16 mei twee verschillende herdenkingsroutes te lopen door Roosendaal, maar er wordt vandaag uiteraard ook aandacht besteed aan de herdenking in Moerstraten én in Roosendaal. 

In Moerstraten wordt de herdenking simpel gehouden. Er wordt een krans gelegd door het Oranjecomité en door de gemeente Roosendaal. Beelden hiervan worden verspreid via de social mediakanalen van de gemeente. In Roosendaal wordt het groter opgepakt. Het programma bij het oorlogsmonument in de Parklaan bestaat onder andere uit speeches, het Taptoe-signaal gespeeld door de jonge Roosendaalse trompettist Jim Wildhagen, de bekende twee minuten stilte, het Wilhelmus en verschillende kransleggingen. Verder is er muziek van de jonge Roosendaalse zangeres Ellece (Emily van Elleswijk), dans gefaciliteerd door Roosendaal Danst en afsluitend een gedicht van de stadsdichter Babette van Rijt- de Wijs. 

Live uitzending

Dit alles begint om 19.45 uur en wordt live uitgezonden door ZuidWestTV. “Voorafgaand aan de live uitzending verzorgen wij tussen 19.15 en 19.45 uur een show met dans en muziek door Werkplaats Tiuri en de Bergse Berber Dietvorst, gepresenteerd door acteur Guido Spek”, vertelt Björn Rommens. De combinatie van de Jongerenherdenking en het officiële moment vindt Rommens een mooie mix. “Zo dragen we op die manier ook online nog iets bij aan het herdenkingsmoment zelf.”

Vanwege de maatregelen rondom Corona is de herdenking op de Parklaan niet toegankelijk voor publiek. De activiteiten van de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal zijn natuurlijk wel voor iedereen toegankelijk en bovendien gratis. Meer informatie over de activiteiten en hoe het werkt kun je terugvinden op de website https://www.cultuurcompaan.nl/njh/ of via de Facebook- en Instagrampagina’s. 

Escaperoutes

Wil je later deze week stilstaan bij de herdenking? Loop dan één van de wandelingen die speciaal zijn uitgezet. Tot en met zondag 16 mei kan je twee verschillende herdenkingsroutes lopen door Roosendaal. “We hebben, in samenwerking met Walky Games, een herdenkingsroute met een escapespel ontwikkeld rondom de herdenking. Deze route duurt ongeveer 90 minuten.” Daarnaast is er ook een herdenkingsroute met verhalen en beelden ontwikkeld. “De verhalen zelf zijn op basis van waargebeurde gebeurtenissen geschreven door Marlon van den Bergh, en zijn te beluisteren tijdens het lopen van de route. Deze route duurt ongeveer 60 minuten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief