Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Laatste dagen voor boekhandel Het Verboden Rijk: ‘We konden het risico niet nemen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Boekhandel Het Verboden Rijk sluit op zaterdag 15 mei, na bijna 28 jaar, officieel de deuren in Roosendaal. De week daarna wordt gebruikt om de winkel leeg te ruimen en mochten mensen dan toch nog aankloppen, dan wordt er gewoon voor hen opengedaan. Op 23 mei is het, definitief, het einde voor de boekhandel.

Ruud Verstraten begon de zaak ooit in de Raadhuisstraat. Later verhuisde de boekhandel naar een enorm pand op de Nieuwe Markt en zo’n tien jaar geleden nam Het Verboden Rijk z’n intrede in De Passage. “Rond 2010 zijn we naar die locatie verhuisd en we zitten nu vijf jaar op onze huidige locatie in de Passage”, blikt bedrijfsleidster Patrice van der Veen terug. Zelf werkt ze al ongeveer 20 jaar in de boekenzaak en daarmee is ze, samen met Ruud en André Geerts, één van de vaste gezichten van de winkel.

Dat de winkel nu stopt valt haar dan ook zwaar. “Op een goede dag kan ik er wel positief op terugkijken. Ik heb enorm veel plezier beleefd aan het werken in Het Verboden Rijk. Ik heb er heel veel mensen door leren kennen, mensen kwamen ook vaak voor een praatje en dat heb ik altijd graag gedaan. Daarnaast heb ik mooie projecten op mogen zetten en bijvoorbeeld bijgedragen aan de lezingen van de Witte Roos. Persoonlijk heb ik veel geleerd van het werk hier.” Maar, op slechte dagen valt de beslissing om te stoppen wel zwaar. “Natuurlijk heb ik er ook om gehuild.”

Het Verboden Rijk is niet failliet, maar stopt (als het goed is) net op tijd om dat juist te voorkomen. De redenen om te stoppen zijn een optelsom van omstandigheden, denk aan de komst van een Bol.com, maar ook een andere vrijetijdsbesteding, het winkelen in Roosendaal is veranderd en ga zo maar door. “En daar komt dan de coronacrisis nog bij. We konden het risico niet meer nemen, daarom besloten we om te stoppen. We hebben de laatste weken dan ook geprobeerd om zoveel mogelijk boeken nog te verkopen. Natuurlijk kan je nóg een keer verhuizen naar een kleinere locatie, maar daar haal je nog steeds je omzet niet mee.” Volgens Patrice is er in Roosendaal wel degelijk ruimte voor een boekhandel, maar dan wel in combinatie met iets anders. “En die mogelijkheid hadden we hier in De Passage niet.”

De laatste drie dagen dat de winkel geopend is, op donderdag, vrijdag en zaterdag, houdt Het Verboden Rijk een laatste ‘knalfuif’. “We hebben de afgelopen weken kortingen gegeven tot 70 procent. Tijdens die laatste dagen werken we met een kiloprijs en daarna is het klaar.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief