Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Jongeren van start met YouthGoals: ‘Het geeft heel veel voldoening als je ziet hoe blij de kinderen zijn’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De 15-jarige Marit is één van de jongeren die mee heeft gedaan aan de eerste ronde van YouthGoals. Ze zit in de vijfde klas van de havo op het Jan Tinbergen College en kijkt met plezier terug op haar deelname.

“We kregen op school een presentatie van YouthGoals en ik besloot samen met een vriendin om mee te gaan doen.” De reden was voor Marit duidelijk. “Je mag deze maatschappelijke diensttijd ook gebruiken voor je profielwerkstuk waar je tachtig uur aan moet werken. Het was dus de keuze om óf tachtig uur achter een laptop te zitten of tachtig uur iets voor een ander betekenen. Toen was de keuze zo gemaakt.”

Marit besloot mee te doen aan YouthGoals en ging zich inzetten voor kinderen. “Via verschillende coaches zijn we terechtgekomen bij Buurtgezinnen en voor hen hebben we verschillende activiteiten georganiseerd in Langdonk. Je merkte dat er veel verschil was tusen de kinderen. Sommigen spraken bijvoorbeeld geen Nederlands en er waren ook kinderen waarvan de ouders niet veel geld hebben. Dan is het heel fijn dat je met wat eten, drinken en spelletjes een leuek middag kan verzorgen voor die kinderen.”

Dat gebeurde wel buiten schooltijd en zelfs in de zomervakantie, maar dat vond Marit geen probleem. “Het geeft heel veel voldoening als je ziet hoe blij de kinderen zijn met een uurtje flesvoetbal.” Maar, het heeft niet alleen de kinderen iets opgeleverd, ook Marit is er beter van geworden. “Ik wist nog niet welke richting op wilde, maar ik denk nu toch aan Social Work.” Daarnaast heeft Marit veel geleerd rondom het organiseren van activiteiten. “Zoals het communiceren met professionals en zaken goed plannen. Op school leer je dat ook wel, maar als je opeens verantwoordelijk bent voor honderd kinderen dan is dat toch even anders. Daarnaast moesten we materiaal regelen, extra mensen om mee te helpen, etcetera. Daar heb ik wel veel van geleerd.”

Marit kan het project Youth Goals dan ook van harte aanbevelen aan andere jongeren. “Ik ben echt een ervaring en heel veel skills rijker.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief