Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Opkomst iets lager bij de jaarlijkse burendag op de Kinderboerderij Minnebeek

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL – Als je een buitenactiviteit organiseert, is er één factor wat niet te plannen valt en dat is het weer. Want aan de inzet en enthousiasme van de organisatoren van Burendag Tolberg/Kroeven 2022 lag het niet, dat de opkomst bij Kinderboerderij Minnebeek lager was dan verwacht. 

Er waren leuke workshops, een foodtruck en doorlopende activiteiten als een smoothie fietsen bij SSNB, vogelhuisjes maken, schminken en muziek door jongeren. Een aantal onderdelen vielen helaas door de aanhoudende regen in het water. Toch bleef de crew lachen. Ook vrijwilligster Maaike de Vries, die de dag ervoor zo’n 150 pannenkoeken gebakken had. Coördinator Kinderboerderij Joyce de Lange, tevens welzijnswerker bij de Wiek, is blij dat het door is gegaan. “We hebben met een grote groep aan deze dag gewerkt, want we zetten ons graag in voor de mensen. Speerpunt is voor ons verbinding tussen de wijk en buurt met allerlei projecten. Het is een dag van saamhorigheid. En het is hier tenslotte de mooiste plek in Roosendaal!”

De directeur van Groenhuysen, Ron Axt, opent samen met wethouder Evelien van de Star de Burendag op de kinderboerderij. Hij merkt op dat er ondanks de regen er veel plezier is. “Ontmoeten, contact en verbinding is belangrijk voor een mens, het is goed voor diens vitaliteit.” Hij complimenteert de organisaties die betrokken zijn. In het bijzonder haalt hij mantelzorgers en vrijwilligers aan, die onvermoeid aandacht blijven geven aan anderen. De wethouder was al ook al bij andere Burendag-initiatieven geweest en is trots. “Het is een landelijke themadag en het is fijn dat we zoveel weten te bereiken in Roosendaal.”

Bezoekers Nina en Esther, beide uit Kroeven, vinden het belangrijk deel te nemen als er iets georganiseerd wordt in de buurt. Nina legt uit: “Het is een kans om gewoon eens je buren te spreken. Al is het jammer van het weer vandaag, dat zal wel schelen in het aantal bezoekers. Ook zijn mensen misschien nog wat naar binnen gericht door corona. Maar als je gaat is het toch altijd wel gezellig. Al zie je vaak wel dezelfde mensen.” Esther woont in een straat waar één keer per jaar een buurtbarbecue gehouden werd. Door het verloop is er nu minder interesse. Dat vindt ze jammer. Ze is zonder een bepaalde verwachting gekomen naar deze Burendag. “We laten het op ons afkomen!”

Noor van Oers van MEE West Brabant en IOR vindt het geen probleem om op haar vrije dag te komen werken. “Zo’n burendag is een laagdrempelige manier dat mensen niet alleen contact kunnen maken met elkaar, maar ook met professionals in de gemeente. Als iemand om advies komt, krijgen ze een kaartje mee en bellen we maandag op. In ieder geval hebben ze nu al een gezicht gezien.”

Wat Joyce de Lange betreft, wordt de Burendag op deze locatie een vaste traditie. “Vorig jaar zijn we begonnen met de organisatie van Burendag samen met Buurtsaam. Dit jaar zijn we daarbij met collega’s van de Champetter en Wildenborch gaan samenwerken en met de opbouwwerkers Najib en Arthur. We vonden o.a. ook SSNB, Sisa, MEE, Buurtpreventie, Potjes & Deksels en Social Klus bereid mee te doen.” Als welzijnswerker bij de Wiek vindt ze het belangrijk dat de cliënten van Groenhuysen aan dergelijke ontmoetingsactiviteiten kunnen meedoen. De ouderen waren warm ingepakt en met regencapes over de rolstoelen goed voorbereid op het weer. Ook zij leken het goed naar hun zin te hebben en genoten vooral van de muzikale omlijsting.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief